09
jun

De juiste vogelkooi kopen

Een vogelkooi kopen doe je niet zomaar. Hier vind je alles wat je nodig hebt voor het kiezen van de juiste vogelkooi voor je papegaai of andere vogelsoort. Wij hebben het nodige voorwerk voor je gedaan, zodat je niet zelf het hele internet af hoeft om de bestverkochte en bestbeoordeelde vogelkooien te vinden, in de juiste prijs-kwaliteitsverhouding.

Vogelkooi kopen: waar moet je op letten?

Een vogelkooi dient in de eerste instantie veilig te zijn. Alle kooien en volières die je hier vindt zijn van goede kwaliteit, zonder uitstulpingen enz. waar je vogel door geblesseerd kan raken. Daarnaast dient de inrichting dermate te kloppen dat alle belangrijke accessoires gefaciliteerd zijn, waaronder een voeder-, waterbakjes, speeltjes, zitstokjes en meer. Voor iedere vogel-/papegaaiensoort een passend verblijf. Zo heeft een ara grotere vleugels om te spreiden dan een parkiet. Dat vraagt om een andere afmeting vogelkooi. Last but not least: de esthetiek; je papegaaienkooi is ook een meubelstuk (wat betreft inrichting van je woonkamer of tuin). De materiaal- en kleurkeuze maken hier deel van uit.

Heb ik een grote vogelkooi nodig?

Ons advies: heb je de ruimte, ga dan voor groot. Een grote vogelkooi kopen kan vele gelukkige jaren bezorgen voor je papegaai. Blije papegaaien leven langer en gezonder. Papegaaien zijn immers van oorsprong wilde dieren en zijn er niet voor gebouwd om 24/7 in een minihok te zitten. Dus geef je lieve kromsnalen dan ook een luxe verblijf, zodat haar of zijn urgentie kleiner wordt om continu te willen ontsnappen uit gevangenschap. Onze eigen papegaai vliegt geregeld door de woonkamer, maar er komt altijd dat moment dat hij weer met plezier “naar huis” gaat. Hij heeft dan ook wel een luxe papegaaienvilla ter beschikking, moeten we erbij zeggen.

Grote vogelkooien

Wat papegaaiengeluk betreft kan een kooi nooit te groot zijn… Hier hangt helaas een relatief groot prijskaartje aan vast. Echter is en blijft het advies: een solide grote vogelkooi kopen om te investeren in een levenslange kwalitatieve huisvesting. Kijk vooral goed rond, online heb je veel oriëntatiemogelijkheden; scroll eens door het aanbod van bol.com en lees de specificaties, afmetingen en ervaringen van anderen goed door om tot een oordeel te komen.

Papegaaienkooi: goedkoop of toch die villa?

Wij zelf hebben onze papegaaienvilla, waar Coco ongelooflijk content mee is, overgenomen voor een vriendenprijs. Prijzen van nieuwe volières liggen nu eenmaal hoog, daar valt weinig aan te veranderen. Mocht je, zoals wij, geluk hebben en een mooie kooi (voor weinig) kunnen overnemen, grijp die kans. Bedenk wel, indien de kooi reeds gebruikt is door een vorige bewoner: een grondige reiniging is essentieel! Zonder (te veel) gebruik te maken van chemische reinigingsmiddelen. Deze kunnen op de luchtwegen van de vogel slaan.

Grote volière kopen voor buiten

Niets is prettiger dan frisse natuurlijke buitenlucht. Ook voor je kromsnavel. Je kunt uiteraard een tuigje kopen om je papegaai van tijd tot tijd in je tuin of in het park uit te laten. Met sommige papegaaiensoorten, waaronder de grotere ara’s, is een buitenhok feitelijk essentieel. Voor elke kooi geldt: kijk vooral zelf goed naar de afmetingen, materialen en reviews om tot een goede conclusie te komen. De meeste kooien in de hogere prijsklasse zijn qua afwerking zeer solide. Het gaat om de persoonlijke voorkeuren en de papegaaiensoort die je in huis hebt.