Verzorging van papegaaien
26
jan

Verzorging

Hoe zorg ik optimaal voor mijn papegaai?

Huisvesting

Voliere van Coco onze Meyer papegaai

De beste omstandigheden voor papegaaien, inclusief de Meyer papegaai, qua temperatuur zijn tussen zo’n 15 en 27 graden Celsius. Wat betreft huisvesting hebben ze een grote vogelkooi/volière nodig waar ze zich kunnen uitleven. De volière moet ook gevuld zijn met diverse speeltjes, stokjes voor het klimmen en ruimte voor het vliegen. Gevangenschap of niet, gekortwiekt of niet, papegaaien moeten regelmatig met hun vleugels kunnen wapperen en de vleugels kunnen spreiden. Hiervoor bevelen wij de volgende minimumafmetingen aan voor een kooi voor Meyer papegaaien: 50cmx50cmx45cm. Let op: nogmaals, dit is echt het minimale waar je aan moet denken. Een kooi kan nooit en te nimmer te groot zijn.

Huisinrichting Coco de Meyer papegaaiEen kooi of volière moet dus beschikken over voldoende speelgoed, gezien de nieuwsgierigheid en intelligentiegraad van de Meyer papegaai. Hiernaast zijn stokjes of klimrekjes van essentieel belang. Niet alleen voor de mobiliteit van je papegaai in zijn nieuwe huis, maar ook voor de praktische reden: het slijpen van de scherpe nageltjes en het schoonmaken van de snavel. De pootjes moeten nooit de volledige omtrek van een zitstok kunnen omvatten. Idealiter plaats je zitstokken in de kooi van verschillende diameters, zodat de spiertjes van je papegaai zich kunnen ontwikkelen.

Een gevarieerd dieet

Meyer papegaai met een blauwe bes

De Meyer papegaai moet te aller tijde beschikken over 3 voerbakjes in zijn of haar huis.

  • Water
  • Zaadjes, pitjes en ander gedroogd voedsel vanuit een totaalpakket
  • Vers fruit en verse groente

Papegaaien hebben de aanleg om overgewicht te ontwikkelen, dus wees waakzaam voor de hoeveelheid vette (zonnebloem)pitjes en zaadjes die je voorschotelt. Appels, druiven en diverse groenten (geen avocado!) zijn altijd welkom.