Veelgestelde vragen over papegaaien
Home » Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Nee. Het is onze missie om een centrale kennisbank te zijn op het gebied van alle kromsnavels. Wanneer een bepaald thema specifiek over de meyerpapegaai gaat, wordt dit nadrukkelijk vermeld.

Dat hoeft niet per se het geval te zijn. Je moet bedenken dat het niet verstandig is om een oudere papegaai in huis te nemen. Papegaaien die voorheen een ander huis hadden, zijn waarschijnlijk in de routine van het gezin terechtgekomen en jouw routine is wellicht een te grote verandering en veroorzaakt problemen. Nadat je hebt besloten welke papegaaiensoort je wilt, kies je een jonge met de hand grootgebrachte papegaai. Een radio of televisie kan zachtjes worden aangezet in jouw afwezigheid voor gezelschap. Veilig speelgoed om mee te spelen in zijn kooi zal ‘m zeker bezighouden, met de nodige variatie in speelgoed. Wanneer je thuiskomt, moet je je realiseren dat hij/zij de hele dag op je heeft gewacht, dus dat is wanneer je wat quality time moet geven…

De Meyer papegaai en alle andere papegaaien zijn geen knuffeldieren! Papegaaien kunnen heel tam gemaakt worden en aaitjes over hun hoofd worden ook gewaardeerd. Echter, zoals je met een hond kunt knuffelen is er bij een papegaai niet bij. Er zijn uitzonderingen, maar in de belevingswereld van de papegaai wordt aaien soms anders geassocieerd dan bij ons. Bijvoorbeeld het aaien over het gedeelde van de rug, onder de vleugels, wordt onder papegaaien alleen door seksuele partners gedaan. Ook het aanbieden van voer uit je mond. Pas hier goed mee op, omdat je papegaai jou in een bepaalde rol zal zien, waarin je zijn of haar verwachtingen niet waar kunt maken. Dit kan resulteren in gedragsproblemen, stemmingswisselingen en agressie bij je kromsnavel. Wil je fysiek contact met je papegaai, denk dan meer aan trainen, spelletjes spelen en koppie krauwen.

Er bestaan zo’n 280 verschillende soorten papegaaien. De levensverwachting verschilt sterk per soort. Dit hangt o.a. af van de grootte en afkomst. Papegaaieneigenaren moeten er bewust van zijn dat een papegaai heel oud kan worden, en daarmee wellicht de eigenaar overleven. De oudste papegaaien zijn de Afrikaanse Roodstaart-, de Amazone- en een aantal andere grotere papegaaien. Deze soorten kunnen wel 70-80 jaar worden. Een meyerpapegaai leeft gemiddeld 30 jaar, met uitschieters tot in de 40 of zelfs 50.

Load More