Kan mijn papegaai praten
02
feb

Praten

Een pratende papegaai kopen?…

Coco Meyer baby papegaai kijkt in de cameraIets wat bij ons mensachtigen tot de verbeelding spreekt en kromsnaveltjes als huisdier worden genomen. Onze waarschuwing: laat deze fascinerende eigenschap niet leidend zijn. Veel mensen die een papegaai kopen, willen een pratende papegaai kopen. Realiseer je ten eerste dat je nooit garantie hebt dat je nieuwe huisgenoot daadwerkelijk veel – of überhaupt – woorden zal leren.

Wat wij als “praten” bestempelen, is in feite simpelweg een imitatie van de klanken die wij mensen produceren. Je zult nooit een gesprek kunnen hebben. Daarnaast, wanneer je papegaai eenmaal de kunst van het praten onder de knie heeft, zit er geen aan/uit knop op. En helaas kun je hem ook niet vriendelijk vragen om nu even stil te zijn.

Praten komt op de tweede plaats. Wat primair moet zijn is het feit dat een papegaai in jouw leven(sstijl) past en het is wellicht leuk meegenomen dat hij of zij ooit eens een woordje na gaat bootsen (of de piep van je magnetron!).

Je papegaai leren praten

Een pratende papegaai kopen kan natuurlijk wel. In de meeste gevallen koop of adopteer je dan een papegaai die al op leeftijd is en van iemand anders een reeks woorden heeft geleerd. In onze kennisbank is een stuk gewijd aan het vraagstuk hoe je je papegaai kunt leren praten. Klik hier voor onze handvatten omtrent het leren praten.

Het kan natuurlijk wel…

Onderstaand een link naar de pratende roodstaartpapegaai Clover, die meer dan 350 woorden in zijn vocabulaire heeft en zelfs heeft aangeleerd om de vraagstelling te herkennen en daar het adequate “antwoord” bij te geven. Veel training… Bloed, zweet en tranen. Vervolgens heeft deze papegaai de eindronde van een grote talentenjacht bereikt. Vraag is of we dit moeten willen en of Clover hier zelf ook wat plezier aan heeft beleefd. Het is wel indrukwekkend: