Papegaaiensoorten
02
feb

Papegaai soorten

De missie van MeyerPapegaai.nl is niet alleen om alles omtrent de Meyer papegaai zelf uit te lichten maar om liefhebbers van alle kromsnavels te informeren over allerlei vraagstukken. Deze pagina richt zich op een kort overzicht van 10 papegaaiensoorten die uiterst geschikt zijn om als huisdier te houden. Dus mocht je overwegen om een andere papegaaiensoort aan te schaffen, dan heb je hier onze top 10.

Pionus papegaai

De pionus papegaai

De naam “Pionus” staat voor een groep verschillende papegaaiensoorten met overeenkomende eigenschappen. Zo heeft de Pionus papegaai op zijn achterkant mooie roodgekleurde veren, een staart van rechthoekige vorm en bovengemiddeld lange vleugeltjes.

Agapornis

Agapornis

De agapornis, ook wel bekend als “love bird” of simpelweg dwergpapegaai, is een mooi alternatief voor de welbekende kanarie. Veel eigenschappen komen overeen met de grotere papegaaien, maar het is een blijft een kleine, ondeugende herrieschopper! De kunst zit ‘m in de opvoeding, wat voor iedere papegaaiensoort eigenlijk wel geldt.

Quaker papegaaiQuakerpapegaaien

De Quakerpapegaai is een parkietachtige en wordt ook wel de grijsborstparkiet genoemd.

AraAra papegaai

Deze kleurrijke verschijning staat bekend als de Zuid-Amerikaanse Ara. Tevens de grootste papegaaiensoort wereldwijd. Naast intelligentie zijn de imposante kleuren en reusachtige vleugelspanwijdte indrukwekkend.

Kaketoe

De kaketoe als huisdier

Er wordt vaak gezegd dat kaketoe’s de mooiste papegaaien zijn van allemaal. Naast schoonheid staan ze bekend om hun goede reputatie als huisdier. Het karakter is relatief zachtaardig, ten opzichte van vele andere papegaaien.

In dit opzicht lijkt hij enigszins op de Meyer. Qua decibellen moet je wel bedenken dat hij ‘s ochtends en ‘s avonds zijn 130-decibel momentjes heeft, met grote regelmaat. Net als de Meyer, is de kaketoe niet eenkennig, dus hechten ze zich sneller aan meerdere personen.

Eclectus papegaaiEclectus papegaai

Wat deze papegaai, de zogeheten Eclectuspapegaai, zo bijzonder maakt zijn de unieke kleuren.

De parkietParkiet

Natuurlijk, wie kent ‘m niet. Ook een papegaaiensoort, mocht daar een twijfel over zijn. Tevens een van de populairste van allemaal. Parkieten hebben geen tot weinig agressieve neigingen en kunnen zelf erg goed leren praten.

Conures papegaaiConures papegaai

Op het eerste gezicht lijkt de Conurespapegaaiop een grote parkiet. Belangrijkste kenmerken op gebied van uiterlijk zijn de lange staart en de ontzettend sterke snavel. Pas dus op! 🙂

AmazonepapegaaiAmazonepapegaai

Amazonepapegaaien zijn relatief groot, aanhankelijk en erg leergierig. De mooie groene kleur is iets waar veel kromsnavelfans op verliefd raken.

Roodstaart papegaai

De roodstaartpapegaai is wellicht de meest bekende van allemaal.

Roodstaartpapegaai

Wanneer je het internet rondsurft kom je vele video’s tegen van deze kletskous. Roodstaartpapegaaien kunnen wel duizend verschillende woorden leren. De roodstaartpapegaai is ook een van de grotere papegaaien die je als huisdier kunt houden. Bedenk echter goed dat deze soort, net als de kaketoe, erg veel aandacht en tijd opeist… Wil je een gelukkige huisgenoot maken van je kromsnavel, zal je persoonlijke schema hierop afgestemd moeten zijn.