Papegaai leren praten
26
nov

Je papegaai leren praten: waarom en hoe?

Papegaaien zijn zeer sociale wezens die eenzaamheid of verveling maar slecht kunnen verdragen. Alle sociale wezens vinden manieren om met elkaar te communiceren. De meeste dieren doen dit middels subtiele lichaamstaal, die nauwelijks merkbaar is voor ons mensen. Papegaaien daarentegen zijn een klasse vogels die, onafhankelijk van andere vogels en zoogdieren, complexe oproepen en geluiden ontwikkelen waarmee ze communiceren zodat ze veilig en harmonieus in hun sociale groepen kunnen leven.

Wanneer je een papegaai als huisdier houdt, bedenk dan goed dat hij dezelfde denkprocessen en fysieke structuren gebruikt, die hij normaal in ook in de natuur zou gebruiken om zijn wilde communicatie-oproepen of “liedjes” te leren, om met zijn soortgenoten te communiceren. Veel van die communicatie is niet meer dan je te laten weten dat hij er is en deel uitmaakt van ‘jouw groep’. Maar soms gaat het aanzienlijk verder dan de eenvoudige imitatie van geluiden.

Complexe vocale communicatie

Biologen geloven dat alleen mensen, vleermuizen, walvisachtigen en papegaaien complexe vocale communicatie hebben ontwikkeld. Papegaaien kunnen geen woordgeluiden vormen zoals wij. Dat komt omdat we ons gezicht, lippen en mond gebruiken om geluiden te vormen die onze stembanden produceren.

Papegaaien hebben geen stembanden of flexibele mond. In plaats daarvan hebben papegaaien een tweedelige kazoo-achtige structuur, hun syringomyelie, diep in hun borst – waar de buizen (grote bronchiën), die hun longen verbinden met hun luchtpijp, allemaal samenkomen. Papegaaien gebruiken hun tong in mindere mate om geluiden te vormen.

Papegaaien hebben een ander gehoor dan wij mensen

Papegaaien verschillen van mensen in zowel hun gehoor- als geluidsmodulerend vermogen (fonatie). Papegaaien kunnen niet zo goed onderscheid maken tussen ‘a’- en’ i’-geluiden. Dat veel voorkomende “spraakgebrek” is een reden waarom sommige mensen pratende vogels beter begrijpen dan anderen. Maar het hebben van de juiste “tools” die nodig zijn om te praten is niet voldoende; papegaaien hebben ook gespecialiseerde spraakgebieden in hun hersenen nodig. Hun hersenen zijn heel anders georganiseerd dan de menselijke hersenen.

Mannetjes en vrouwtjes: verschillen in spraak?

Veel vogels, naast papegaaien, maken complexe geluiden. In die soorten zijn het de mannelijke vogels die geneigd zijn uit te blinken in het produceren ervan. Maar papegaaien van beide geslachten zijn uniek in de “plasticiteit” van hun stem en geluiden. In tegenstelling tot andere vogels, zijn hun uitingen veel minder afhankelijk van een aangeboren genetisch programma en veel meer afhankelijk van het nabootsen van de geluiden die ze vanuit hun omgeving waarnemen.

Alle papegaaien ontwikkelen sterke partnerbanden en sterke groepsbanden en versterken die banden voortdurend door o.a. het vocale. Daarbij hebben ze de behoefte om te klinken als hun partner en hun groep. Deze behoefte is zo sterk dat alle vrouwtjes van een groep uiteindelijk genoegen nemen met één gemeenschappelijke oproep, identiek in klank.

Je papegaai leren praten: zijn er strenge regels die ik moet hanteren?

Niet, die zijn er niet echt. Er is een opmerkelijke variatie in het vermogen van individuele papegaaien van dezelfde soort, evenals in de manieren waarop papegaaien leren praten. Papegaaien zijn groepsdieren en alle dieren die in groepen leven, lopen sterk uiteen in hun individuele interesses en talenten. Onze suggesties zijn gebaseerd op verhalen die wij van papegaaienkenners hebben verzameld en van papegaaien die we zelf in levende lijve hebben meegemaakt en bezitten.

Welke papegaaiensoorten kunnen het beste praten?

Afrikaanse roodstaartpapegaai
De Afrikaanse Grijze Roodstaart

De Afrikaanse Grijze Roodstaartpapegaai

De koning van de pratende papegaaien is de Afrikaanse grijze roodstaart papegaai uit Congo. We weten niet waarom, maar grijze papegaaien lijken mentale vaardigheden te hebben ontwikkeld die de meeste andere leden van de papegaaienclan overtreffen. Daar zit echter ook een keerzijde aan: grijze roodstaartpapegaaien zijn ook de meest veeleisende van alle kromsnavels, op sociaal vlak. Wanneer ze afzonderlijk worden onderhouden als lid van een mensenfamilie is constant gezelschap en interactie een grote must. Denk daar dus zorgvuldig over na voordat je overweegt om een grijze roodstaart in huis te nemen!

De beste praters uit Latijns Amerika

De volgende groep van de beste praters zijn de grotere Zuid- en Midden-Amerikaanse Amazonepapegaaien. Van de Amazonepapegaaien gaat het dan ook vooral om de papegaaien die op zijn minst een klein stukje geel op hun hoofd of nek hebben. Die hebben de sterkste vocale vaardigheden in hun genen. In tegenstelling tot grijze roodstaartpapegaaien, die gemakkelijk gedurende hun hele leven nieuwe woorden leren, hebben Amazonepapegaaien meestal een korter leervenster. Sommige Amazonepapegaaien leren uitsluitend rond hun tweede of derde levensjaar het grootste deel van hun vocabulaire.

Baby Amazonepapegaai
Baby Amazonepapegaai. Laat die vocabulaire maar komen! Eerst even slapen…

En kleinere papegaaiensoorten?

Kleinere papegaaien, zoals parkieten, kanaries of valkparkieten kun je ook leren praten. Deze kleinere papegaaien lijken een aanzienlijk grote individuele variatie te hebben aan vocale klanken.

Waar op te letten?

Als je kiest voor een kleine papegaaiensoort, kies dan de meest vocale uit de groep. In de regel spreken deze soorten niet zo duidelijk als grotere papegaaien. Ga rustig aan de kant staan ​​en bekijk de hele groep voordat je besluit welke je wilt kopen. Als het een valkparkiet of parkiet is, laat een geslachtsbepaling uitvoeren en kies een man. Als ze allemaal even oud zijn, kies dan uit de grootste. Let bij het naderen van de kooi op welke vogels het minst bang zijn en dus niet geneigd zijn zich terug te trekken.

Ara’s: een goeie gesprekspartner?

En hoe zit het eigenlijk met de spreekvaardigheid van Ara’s? Hoewel Ara’s de grootste zijn van de kromsnavelfamilie, zijn over het algemeen geen goede praters. Uit onderzoeken blijkt dat ze zo’n dozijn aan woordjes kunnen leren imiteren. Wat zeer weinig is, als je het naast de vocabulaire van de grijze roodstaart zet. Ara’s hebben de neiging om nogal krakende stemmen te hebben. 

kaketoe
De expressieve kaketoe.

Kaketoes leren praten

Kaketoes kunnen ook leren praten. Maar net als Ara’s hebben ze meestal een nogal beperkte vocabulaire. Maar in tegenstelling tot ara’s, hebben kaketoes de neiging om nogal zoete zachte stemmetjes te hebben (tenzij ze toe zijn aan hun ochtend- en avondgeschreeuw van 130 decibel!).

Een papegaai kiezen met het juiste temperament

Het temperament van de papegaai heeft veel te maken met de omstandigheden waaronder de vogel is grootgebracht. Als het temperament van een papegaai tegenover mensen eenmaal min of meer vaststaat, kan het heel moeilijk zijn om dit te veranderen. Hoe je papegaai zich tot je verhoudt, kan bepalend zijn in zijn spreekvaardigheid; dus vermijd angstige of verlegen vogels bij het kiezen van een papegaai om ze uiteindelijk sneller te leren praten. Later in het leven hebben papegaaien de neiging om het ene familielid boven het andere te kiezen als hun ‘partner’. Die papegaaien kunnen behoorlijk agressief worden voor andere familieleden. Dit uiten ze dan ook vocaal. Let wel, niet alle papegaaien zijn eenkennig. De meyerpapegaai is één van de papegaaien, die meerdere mensen tot zijn maatjes kan rekenen.

Van gewetensvolle fokkers & met de hand gevoed

Kies, indien mogelijk, een (baby)papegaai die net klaar is om met de hand gevoerd te worden. Idealiter kunnen papegaaien rechtstreeks worden aangeschaft bij een kleinschalige, gewetensvolle fokker. Pas op met papegaaien met verstopte neusgaten, omdat deze vaak chronische aandoeningen van de luchtwegen of vitaminetekorten hebben, waaronder vaak een vitamine A-tekort. Vogels met dergelijke aandoeningen zullen – wanneer we het puur hebben over leren praten – nooit een goede spraakkunstenaar worden. En, nog veel belangrijker, zul je met zulke vogeltjes supplementen moeten geven om ze een gezond en lang leven te geven.

Een papegaai in huis nemen die al kan praten

Het feit dat een papegaai een paar woorden kan zeggen, betekent niet altijd dat hij veel meer woorden leert. Sprekende papegaaien hebben een voordeel boven stille papegaaien, maar als het Amazonepapegaaien zijn, is hun leervenster misschien al gesloten. Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om helemaal opnieuw met een jongere vogel te beginnen als ik van plan om de papegaai te leren praten.

De beste leeftijd om een ​​papegaai te kopen als spreekvaardigheid belangrijk voor je is?

Op welke leeftijd moet ik beginnen met het trainen van mijn papegaai om te praten?

Baby Quaker-papegaaiTen eerste: papegaaien zijn nooit te jong om mee te praten. Ze zijn misschien te jong om terug te praten, maar ze zijn nooit te jong om woorden te onthouden. Als je een baby papegaai krijgt, net uit het nest, zal leren praten een stuk eenvoudiger worden. Begin zo vroeg mogelijk met trainen. Vogels van deze leeftijd hechten zich gemakkelijk aan mensen en ontwikkelen het ontspannen vertrouwen dat nodig is voor vocale interactie. Wees zachtaardig, vriendelijk en geduldig en je papegaai zal je vertrouwen en op den duur vocaal reageren. Ze moeten volledig vertrouwd en comfortabel zijn. Verwacht niet dat een jonge babypapegaai meteen begint te praten. Op jonge leeftijd blootstellen aan woorden en zinnen zorgt ervoor dat ze snel kunnen praten als ze oud genoeg zijn.

De eerste pogingen

Experimenteren met woorden, fladderende vleugels en experimenteren met vliegen vindt vaak plaats op ongeveer dezelfde leeftijd. Ze zullen hun hoofd buigen, aandachtig naar je luisteren en woorden herkennen, hoewel ze te jong zijn om ze te herhalen. Tegen de tijd dat papegaaien 6-12 maanden oud zijn, beginnen ze mogelijk voor het eerst woorden en zinnen te herhalen. Hun eerste poging om een ​​woord te kopiëren is mogelijk slechts een zacht, slecht gevormd mompel dat moeilijk te identificeren is. Maar met de tijd, en je herhaling, zal het dichter bij het woord komen dat je zei.

Als je een oudere papegaai kiest die bang is voor mensen, zal het leren praten moeilijk zijn, zo niet onmogelijk. Deze vogels moeten eerst leren mensen te vertrouwen. Voor sommige oudere schuwe papegaaien zal dit ook nooit het geval zijn. Voor hen is een lange periode van socialisatie en rust vereist. Het temmen van wilde vogels is niet het onderwerp van dit artikel, dus zullen we dit thema niet uitgebreid behandelen.

Amazonepapegaaien leren praten in de tijd dat ze normaal hun wilde roep zouden leren. Dit leervenster is niet langer dan ongeveer één jaar. Nadat dit venster is gesloten, leren sommige uitzonderlijke vogels nog steeds nieuwe woorden bij, maar de meeste Amazonepapegaaien dus niet meer. Afrikaanse grijze roodstaartpapegaaien daarentegen beginnen later in hun leven te leren praten en blijven, zoals eerder gezegd, hun hele leven woorden, zinnen en mechanische geluiden bijleren.

De nodige voorbereidingen treffen qua omgeving

De eerste vereiste om een ​​papegaai te leren praten, is een goede relatie met je gevleugelde maatje. Als die ontspannen, vertrouwde relatie er niet is, besteed dan de nodige tijd aan de groei hiervan. Papegaaien, die wantrouwig of bang zijn, zullen woorden niet gaan herhalen. Ze blijven eerder stil en zo ver mogelijk van mensen weg, in de hoop dat ze niets merken.

Aandachtige papegaaien, wiens vertrouwensniveau hoog is, staan ​​hoog op hun stok en volgen al je bewegingen. Ze vernauwen en verwijden hun pupillen terwijl ze de omgeving om hen heen onderzoeken. Wanneer ze je zien als een koppelmaat in plaats van een roofdier, zullen ze proberen met je te communiceren om je aandacht te trekken.

Feng Shui
Vredige woonkamer in Feng Shui stijl

Als je papegaai nerveus lijkt te zijn, plaats zijn kooi in een minder drukke plek in de kamer verplaats hem geleidelijk (gedurende een periode van meerdere weken) naar meer bezette (gezins)gebieden. Het maakt niet uit waar de papegaai leeft, het gebied moet goed worden verlicht met goed licht. Wij houden onze eigen papegaai graag op een plek die kleurrijk en luchtig is en waar veel activiteit en geluid is. Dat is waar hij het gelukkigst lijkt te zijn.

Hoe ervaart een papegaai zijn omgeving?

Het gevoel van een papegaai voor zijn omgeving is in veel opzichten heel anders dan die van jou. Hun gezichtsvermogen is 2-8 keer beter dan dat van jou en hun vermogen om tegelijkertijd te analyseren wat zich in hun gezichtsveld en subtiele beweging bevindt, is ook groter dan het onze. Hun ogen voelen kleuren aan in de korte golflengtes die voor ons onzichtbaar zijn (UV-spectrum).

Geen onnodige prikkels

Schakel de tv, mobiele telefoon en computer uit en stop alle activiteiten die je kunnen afleiden. Laat andere familieleden en huisdieren eventjes de kamer verlaten. Zonlicht is altijd prettig. Vogels sluiten meer aan bij de emotie in je stem dan bij het woord zelf. Dus hoe je een woord zegt, is belangrijker voor de papegaai dan wat je zegt. Om een ​​papegaai te leren praten moet je het middelpunt van de aandacht van de vogel zijn. Een papegaai die leert, zal aandachtig naar je kijken en luisteren terwijl je spreekt. Je zult merken dat zijn oogpupillen snel in grootte veranderen. Zeg het woord met een luide, heldere stem met een lichte aarzeling tussen herhalingen. Onthoud twee cruciale ingrediënten: emotie en enthousiasme!

Welke woordjes zijn geschikt om mee te beginnen?

Papegaaien zijn natuurlijke imitators. Ze zullen bijna elk geluid dat ze horen keer op keer experimenteren en imiteren. Experimenteer langzaam met een paar twee of drie lettergrepen of zinsdelen! Timing en regelmaat zijn belangrijk – ochtenden en avonden zijn meestal wanneer de krachten of concentratie en absorptie van een papegaai het grootst zijn.

“Goedemorgen! Hello! Wie is daar? Doe de deur open. Kom hier! Bye-bye! ” zijn goede woordjes om mee te beginnen. Vanuit daar kun je verder oefenen met specifieke situaties en die vervolgens een naam geven. “Lekker he!” De meeste papegaaien zijn intelligent genoeg om uiteindelijk een specifiek woord of een specifieke zin te associëren met een specifieke situatie.

Wanneer je hem speelgoed geeft, kun je het een naam geven. Wanneer je de deur van zijn kooi opent, zeg je “Kom maar”. Wanneer je begint met je ochtendactiviteiten, “Hallo goeiemorgen” of iets in die trant.

Het leerproces versnellen met associaties met objecten of acties

Papegaaien leren sneller praten wanneer ze kunnen associëren met een actie of een object. Als je je papegaai bijvoorbeeld een pinda geeft, zou je kunnen zeggen: “Pinda lekker, Pinda lekker”. Als je ‘s morgens opstaat, zeg je “Good morning I love you!” Het is verbazingwekkend hoeveel je kleine vogel zal begrijpen; plus hij zal eerder woorden gebruiken als hij er een functie in ziet.

Papegaai beloning
Ook heel belangrijk: de traktatie!

En natuurlijk: de beloning

Wanneer je je papegaai leert om objecten een naam te geven, kies objecten die klein en kleurrijk zijn. De beloning moet in deze gevallen de vogel het voorwerp geven. Als de vogel bijvoorbeeld de sleutelhanger correct oproept, geeft u de vogel de sleutelhanger om mee te spelen.  Zorg ervoor dat de objecten die aan je papegaai worden aangeboden niet van zacht metaal zijn gemaakt – dingen zoals monopoly speelstukken zijn uit den boze omdat ze vaak giftig lood of zink bevatten.

Tip: hoge vrouwelijke stemmen of kinderen & ready… relax… go!

Papegaaien leren vaak sneller beter praten met behulp van hoge vrouwelijke stemmen of die van kinderen. Zodra de vogel ontspannen is, start je de “les”. Houd de trainingsperioden niet langer dan 10 of 15 minuten achter elkaar. Begin met eenvoudige, korte woorden en zinnen zoals hallo en goedemorgen. Houd de vogel op je hand of vingerm ongeveer twintig centimeter van je mond. Je kunt dit ook doen met de vogel op een T-stuk of op de bovenkant van zijn kooi, als het maar comfortabel zit.

Herhaling, herhaling, herhaling

Herhaling dus 🙂

Papegaaien, zoals menselijke zuigelingen, herhalen de woorden die ze het vaakst horen. Maar net als zuigelingen moet het woord of de uitdrukking er een zijn die aantrekkelijk is voor hun oor. Misschien is het wel het ritme van de zin, misschien de specifieke klinkers en medeklinkers erin, misschien de kenmerken van de menselijke stem die het zegt. De stemmen en maniertjes van sommige mensen lijken papegaaien te leren beter te praten dan anderen.

Niet opgeven, word niet boos op ‘m – hij doet echt zijn best!

Raak niet gefrustreerd als je vogel alleen maar naar je staart als je praat alsof je een idioot bent. Hij hoorde echt wel alles wat je zei. Het is niet ongewoon voor een papegaai om plotseling een woord te herhalen dat je vandaag, morgen of overmorgen zegt. Dat komt ook voor bij andere vogelsoorten. 

Het kan ook zijn dat herhaalde woorden, zoals “coochi-coochi” het voor de vogel gemakkelijker of aantrekkelijker maken om te herhalen.

Successen blijven vieren en versterken met beloningen

De beste manier om van alles te leren, is positief sociaal contact tussen jou en je papegaai. Als blijkt dat je papegaai een poging heeft gedaan om iets dat je zei te herhalen, beloon het dan. Er zijn vier pijlers wat betreft beloningen: het oogcontact en de aandacht van hun eigenaar, belonend contact (aaien en krabben), eetbare traktaties en speelgoed. Papegaaien leren de woordenschat sneller als je ze één van die beloningen voor succes aanbiedt.

Wanneer je traktaties aanbiedt, bied ze spaarzaam – in kleine hoeveelheden – aan. Eén rozijntje kan al voldoende zijn. Kies een traktatie waar de vogel écht van geniet en reserveer die traktatie alleen als beloning voor het gedrag dat je wenst.

Succes komt in kleine stapjes

Het is vrij ongebruikelijk dat een papegaai een woord na de eerste paar keren correct herhaalt. Dus de eerste paar pogingen klinken meestal als wartaal. De lengte van het woord, de juiste toon en het accent gaan meestal vooraf aan het succes bij het uitspreken van de klinkers en medeklinkers.

Digitale apparatuur als hulpmiddel?

Papegaaien hebben visuele motivatie nodig om te praten, evenals blootstelling aan woorden en zinnen. De drijvende kracht voor sociale oproepen is de aanwezigheid van de eigenaar of een vraag naar zijn of haar aanwezigheid.
Een bandrecorder of ander mechanisch geluidsapparaat biedt dat niet. Sommige papegaaien zullen uiteindelijk het geluid van machines nabootsen. Vraag is of je die afstand tussen jou en je papegaai wilt creëren.

Sommigen geloven dat, omdat mechanische systemen geen menselijke interactie hebben, de vogels er snel moe van worden. Papegaaien moeten zich echt verbinden met de bron van hun vocabulaire en een mechanische bron interesseert hen gewoon niet. Als je een opname gebruikt, speel deze dan niet langer dan een half uur achter elkaar. Als je geen tijd hebt om met je huisdier door te brengen (of je levenssituatie verandert), overweeg dan om een ​​andere papegaai van dezelfde soort te kopen, zodat ze van echte sociale interactie kunnen genieten. Net als wij mensen zelf.

Je papegaai is geen pratend speeltje

Om af te sluiten: je papegaai is net als een mens. Wanneer je een papegaai koopt, koop je een grote verantwoordelijkheid voor jezelf die mogelijk tot last kan worden. Het gaat niet om het praten, het is een prachtig wezentje die zijn hele hebben en houden aan je geeft. Jouw leven wordt zijn leven. Jij bent alles voor de papegaai. Geef hem dus alle liefde die hij of zij verdient. Het leren praten is slechts een druppel uit de oceaan in het spectrum van levensbelangen van kromsnavels.

Baby papegaai
Geef je papegaai alle liefde die hij verdient… Jij maakt zijn leven tot iets moois.