26
jan

De Meyer Papegaai

Welkom bij MeyerPapegaai.nl, een website helemaal ingericht over alle ins en out en vragen over deze bijzondere papegaaiensoort: de Meyer papegaai. Ben je zelf een trotse eigenaar van een Meyer papegaai, overweeg je een Meyer papegaai te kopen of heb je algemene vragen over deze of andere papegaaiensoorten? Dan ben je bij ons op het juiste adres. Onze informatieve database breidt zich met de week uit met diverse vragen en antwoorden.

Wat maakt de Meyer papegaai zo bijzonder?

De Meyer papegaaitjes hebben een heel speciaal karakter. In bijna alle gevallen met deze papegaaiensoort een vriendje voor het leven met een lief en zacht karaktertje. Hiernaast zijn ze heel erg intelligent, onderzoeken en leren graag nieuwe dingen. Wanneer je zelf iets nieuws doet of een nieuw speeltje presenteert, is het altijd raak. De Meyer papegaai is dan zo nieuwsgierig en wil alle details leren kennen.

Geen herrieschopper

Een vaak gestelde vraag is of de Meyer papegaai net zo’n lawaai kan maken als bijvoorbeeld een kaketoe (denk aan zo’n max van 130 decibel!). Het antwoord daarop is nee. De geluidjes zijn melodieus en niet hinderlijk vormen geen overlast voor de buren. Ideaal als je in een rijtjeshuis of een appartement woont. Een Meyer papegaai kan ook leren praten. Meestal gebeurt dit pas na circa een jaar, wanneer de stembandjes gevormd zijn en hij of zij genoeg vertrouwen heeft opgedaan.

Andere voordelen van de Meyer papegaai

De Meyer papegaai maakt er geen stofbende van en is een gedisciplineerd vogeltje. Eventueel zijn ze volledig zindelijk te maken en zijn ze zeer handzaam. Meyer papegaaien zijn, in tegenstelling tot vele andere papengaaisoorten, niet eenkennig en zijn hierdoor zeer geschikt wanneer je met meerdere huisgenoten vaak in contact bent met je nieuw gevogeld familielid. Meyer papegaaien kunnen zich ook urenlang prima alleen vermaken, met speeltjes, onderzoek of door even een lang dutje te doen (de Meyer papegaai slaapt gemiddeld zo’n 10 tot 12 uur per dag). Vergeet echter niet dat Meyers echte gezelschapsdieren zijn. Zeker wanneer ze tam zijn worden ze gek op je en is de vertrouwensband rond. Je wordt iedere ochtend en avond met veel blijdschap en mooie liedjes (of woordjes) verwelkomt!

Is de Meyer papegaai de papegaai voor mij?

Als je van je nieuwe kromgesnavelde kameraad verwacht dat hij of zij geen continue aandacht opeist en met meerdere huisgenoten een band kan opbouwen, dan is de Meyer de papegaai voor jou. Meyer papegaaien zijn speels, aanhankelijk en – tot een bepaalde mate – zelfvoorzienend. De Meyer papegaai kan een zeer geliefd familielid worden.

Poicephalus meyeri meyeri
Poicephalus meyeri meyeri – oftewel de Meyer papegaai

Algemene achtergrondinformatie

De Meyertjes komen in de natuur in maar liefst zes verschillende ondersoorten voor. De bovenstaande afbeelding geeft de Poicephalus meyeri meyeri weer. Tweemaal meyeri dus. Hiernaast bestaan nog de volgende: Saturatus, Matschiei, Transvaalensis, Damarensis en de Reichenowi. De verschillen tussen de ondersoorten zijn niet altijd even makkelijk waar te nemen. Deze bestaan voornamelijk uit de kleine kleurverschillen aan de buikjes en stuiten.

Het leefgebied van de Meyer papegaai reikt van Zuid-Afrika tot Soedan. De vegetatie loopt nogal uiteen; van bossen, woestijngebieden maar ook in de bergen, op hoogten van meer dan 1 km. De voorkeur van deze papegaaitjes gaat uit naar locaties waar er een rivier of meer aanwezig is. Overdags gaan ze in groepen naar voedselgebieden en ‘s nachts slapen ze het liefst in holle bomen, in de buurt van water. Een van de bekendste voedselgebieden is Zambia, waar de Meyer papegaaien rond de jaarwisseling in groepen naartoe vliegen. Op dat moment vindt namelijk de graanoogst plaats. Weinig kromsnavels hebben een dergelijke dominante verspreiding (Zuid-Afrika tot Soedan) als de Meyer.

De Meyer papegaai als plaag?

In hun land(en) van herkomst bewegen zich de Meyer papegaaien in grote zwermen voort. Het liefste richting de vele graanvelden en sinaasappelboomgaarden. Het eetfestijn kan een enorme schade aanbrengen aan deze gewassen. In het Zuiden van Afrika zijn ze om deze reden dan ook vrij radicaal bestreden, waardoor de Meyer papegaai op die plekken nu ook schaars is.

Voeding

In de vrije natuur

Het natuurlijk dieet van de Meyer papegaai bestaat uit noten, bessen, zaadjes, granen, vijgen, acaciazaadjes en verschillende soorten gras. Qua fruit wordt het dieet soms verrijkt door incidentele bezoeken aan (sinaas)appelboomgaarden. Alhoewel het geef roofvogels zijn, zijn ze niet vies van een eiwitrijke insectmaaltijd.

Als huisdier

Pas op met de hoeveelheid zonnebloempitten, deze zijn vrij vet – iets waar je met de Meyer papegaai sterk in moet matigen. Een magerder mengsel van zaden is sterk aan te bevelen. Denk aan parkietzaden (de grotere variant), colliezaden, tortelduivenzaden, mais, onkruidzaden enzovoort. Hierbij moet wel gezegd worden: wanneer je Meyer papegaai de luxe van een grote volière heeft, in plaats van een klein vogelkooitje, zal hij/zij meer vet verbranden. Op deze wijze hoeft je minder strikt te zijn. Calcium en kiezel zijn ook niet te missen in een Meyerdieet. Raadpleeg onze Eetwijzer, download jouw PDF, en neem geen overbodig risico. Onthoud altijd: overdaad schaadt.