Huisdieren en vuurwerk
05
dec

Oud & Nieuw vuurwerk: coping voor papegaaien en andere huisdieren

Zo’n beetje elke cultuur houdt wel van vuurwerk. Gezien het feit dat Oud en Nieuw nadert, nadert ook de triomf van helder, barstend vuurwerk. Inclusief de herrie, die zorgt voor vele gestreste papegaaien en alle andere huisdieren. Vuurwerk… Weliswaar prachtig om te zien voor mensen, maar erg eng voor papegaaien en andere huisdieren die ze niet  verwachten of begrijpen. Huisdieren gaan vaak in vecht- of vluchtmodus tijdens vuurwerkvieringen. Om die reden willen we je preventief helpen, zodat jouw papegaai ook een verdraagbare nieuwjaarsviering heeft.

Huisdieren en vuurwerkElk jaar hebben angstige huisdieren in het hele land paniekaanvallen en in sommige gevallen ontsnappen ze uit huis, omdat vuurwerk heel eng kan zijn voor dieren. Hoe zorg je ervoor dat je papegaai niet bang (of erger) wordt tijdens de viering van dit jaar?

Verplaats jezelf in je papegaai

Plaats jezelf in je papegaaienpositie. Felle lichten, luide knal na knal na knal en zelfs de ongewone geur van brandende zwavel die ze wakker maakt in het donker. Alles wat onverwacht en uit de gewone routine is en sensorische overbelasting inhoudt, zal je papegaai in paniek brengen. Klapperen van vleugels, kauwen op veren, schreeuwen en alle angstgerelateerde gedragingen zullen volgen. Sommige papegaaien zijn vatbaar voor het ontwikkelen van gedrag dat verband houdt met repetitietrauma, dus je zal moeten verzekeren dat je er bent om je bange papegaai te helpen.

Anticipeer erop dat je vogel tijdens het vuurwerk erg van streek kan raken. Troost je papegaai door in de buurt te blijven en hem en zijn directe omgeving goed voor te bereiden.

Help je papegaai met Oud & Nieuw: onze tips

Deze tips kunnen je papegaai helpen bij het omgaan met vuurwerk.

Tip 1: Binnen blijven!

Als de buurtfeesten op 31 december al in volle gang zijn en er al vuurwerk wordt afgeschoten: houd je vogel dan in ieder geval binnen. Zelfs als ze het meestal leuk vinden om voor het raam te zitten, zorg er dan voor dat minstens de helft van hun kooi of javaboom tegen een muur staat in plaats van glas, zodat ze altijd weg kunnen gaan van enge taferelen. Dit geldt ook bij zwaar onweer.

Tip 2: Routine

Papegaaien hebben routine nodig: bedek de vogelkooi ‘s nachts routinematig zodat, wanneer je de kooi moet bedekken om vuurwerk en licht te dempen, je papegaai eraan gewend is.

Tip 3: Schone lucht

Let op de ademhaling: vuurwerk geeft een geur van brandende zwavel. Papegaaien hebben extreem gevoelige longen, dus verwacht dat de rook en geur irriterend kunnen zijn voor je vogel. Een luchtreinigingssysteem kan een uitkomst zijn; zo niet, houd ramen en deuren zo veel mogelijk dicht!

Tip 4: Leg het je papegaai uit

Je papegaai informeren; papegaaien zijn slim en “begrijpen” het als je hen vertelt dat er ‘s nachts vuurwerk is. Bereid je papegaai voor om te begrijpen door YouTube-video’s van vuurwerk af te spelen in de loop van een paar weken voor de viering. Noem “knal”, “vuurwerk” enzovoort, met een levendige stemtoon en zeg “alles is okee” wanneer de video voorbij is. Je wilt dat je vogel weet dat de viering tijdelijk is.

Tip 5: Zorg ervoor dat ze een plek hebben om te verbergen

Leg een groot stuk speelgoed naast hun speelstandaard of in hun kooi waar ze achter kunnen schuilen als ze zich bedreigd voelen. Als je vogel bang is voor nieuw speelgoed, introduceer het dan ruim van tevoren, al voor de kerst, om ze de kans te geven eraan te wennen. Een andere optie is om een ​​gedeelte van hun kooi te bedekken, maar niet alles, zodat ze er achter kunnen gaan als ze dat willen. Een papegaai vindt het prettig om een keuze te hebben om zich te verbergen of rond te kijken.

Tip 6: Blijf zelf kalm

We kunnen niet altijd thuis zijn met onze vogels, maar als je thuis bent terwijl buurtvuurwerk of een onweersbui gaande is, zit dan in dezelfde kamer met de vogel die angstig is doe iets wat kalmte overbrengt. Het is prima om rustig met ze te praten over de geluiden. Dit is een geweldige tijd om te lezen, misschien zelfs hardop voor je papegaai! Of om samen naar muziek te luisteren of een tv-programma te kijken.

Tip 7: Laat wat muziek aan als je weg bent

Als je weg bent wanneer er vuurwerk is, kun je de radio aan laten staan ​​voor je vogel. Als je papegaai specifieke muzikale voorkeuren heeft, probeer dan iets achter te laten waar hij van geniet. Dit kan helpen om hen iets anders te geven om zich op te concentreren.

Tip 8: Extra isolatie tijdens de vuurwerknacht

Harde knallen en felle lichten dempen: papegaaien hebben zelfs gevoeligere oren dan honden. Vuurwerk met luide knallen is misschien leuk voor ons, maar ze kunnen je papegaai veel leed bezorgen. Een afdekking van een vogelkooi kan een deel van de luide knallen en het felle licht dempen, maar misschien zal dat niet voldoende zijn. Als je je ramen nog eens extra afdekt met verduisterende gordijnen of dekens, wordt meer licht en geluid gedempt. Je kunt ook afleiding creëren met een muziek.

Tip 9: Rustgevende kruiden en supplementen: “noodgreep”

Ontspanningssupplementen of -kruiden voor papegaaien kunnen ook nuttig bij het kalmeren van de zenuwen van papegaaien op de grote dag. Deze supplementen kalmeren angsten bij papegaaien. Mix een van deze supplementen met het favoriete verse fruit en groente van je papegaai voor meerdere dagen vóór de viering. Kamille, venkel en lavendel bijvoorbeeld is een mogelijke rustgevende kruidenmix. Het is wel raadzaam om je een gespecialiseerde vogelarts te consulteren, voordat je (rustgevende) medicatie gaat geven aan je vogel. Een homeopathisch middel is ook mogelijk, bijvoorbeeld Bach’s Rescue Remedy. Let wel op dat je de kinder- of huisdierversie van Bach’s Rescue hebt; daar zit namelijk geen alcohol in. Gedroogde kamille- of lavendelbloemen toevoegen aan voedsel is ook een goede optie, of wat kamillethee te zetten en op kamertemperatuur te laten komen. Zorg er altijd voor dat schoon drinkwater beschikbaar is. Neem, zoals gezegd, voor de zekerheid contact op met een gespecialiseerde vogelarts als je vragen hebt over het gebruik van supplementen. Sommigen geven kleine hoeveelheden Valeriaan aan hun vogels. Papegaaien kunnen hier wel slaperig van worden, wellicht beter om het niet te doen, als het niet hoeft.

Tip 10: Beloon rustig gedrag

Zeker als je al positieve bekrachtigingstraining toepast bij je lieve kromsnavel, is het belonen van kalm gedrag een geweldige manier om hen te helpen om kalm blijven bij vuurwerk. Ik begin voor het vuurwerk door traktaties te geven voor het tonen van van dagelijks, normaal gedrag. Je kunt kalm gedrag blijven belonen tijdens de hele avond. Straf nooit een vogel omdat hij niet kalm is. Beloon ze eenvoudig als ze het wel zijn.

Heb jij tips voor ons?

Heb jij zelf tips om vogels kalm te houden tijdens vuurwerk of onweer? Het is fijn als je vogel zich geen zorgen maakt over vuurwerk. Als je vogels hebt gehad en extra tips hebt gevonden om ze te helpen, deel ze dan in de reacties.

We wensen jou en je papegaai een veilige, gelukkige nieuwjaarsviering!