Papegaai meenemen op vakantie
29
jan

Op vakantie met je papegaai

Als liefhebbende papegaai-eigenaar, komt het misschien een keer in je op om je papegaai mee te nemen op vakantie. Een kort uitstapje of misschien zelfs voor een langere reis tijdens de komende zomervakantie. In dit artikel kijken we naar de meestgestelde vragen omtrent vakantie en papegaaien. Is het verstandig om je vogel mee te nemen tijdens je volgende vakantie? En waar moet je allemaal rekening mee houden?

Kan ik mijn papegaai meenemen op vakantie?

Als groepsdier zijnde, zal je papegaai het erg waarderen dat je hem in gedachten houdt wanneer je je woonplaats verlaat. Hij beschouwt je immers als een deel van zijn familie en kan bang zijn voor vreemden of babysitters. Als je een geen ervaren papegaaienverzorger kunt regelen tijdens je vakantie, die ook nog eens het vertrouwen van je vogel voor zich heeft gewonnen, overweeg dan eens voorzichtig om je papegaai mee te nemen op vakantie. Afhankelijk van het karakter van je papegaai en de specifieke papegaaiensoort, kan deze optie veel minder stressvol zijn voor zowel hem als jou. En misschien ook nog eens een veel goedkopere manier om vakantie te vieren. Logischerwijs zal de oriëntatie verschillen als je een eigenaar bent van een kaketoe of een meyerpapegaai!

Papegaaien reistas

Reistas voor je papegaai
Reistas voor je papegaai

Deze reistas hebben wij zelf, erg handig en veilig. Ook betaalbaar. Ook wanneer wij met Coco naar de vogelarts zouden moeten gaan, is dit super om te hebben.

Ook ontzettend praktisch is dat je één van de luchtgaatjes kunt gebruiken om horizontaal een zitstokje te monteren. Aan de onderkant heb je voor poepjes een handige opvanglaag.

Hoe hoog is de drempel? Waar moet je rekening mee houden?

Je papegaai meenemen op vakantie hoeft niet onmogelijk te zijn. Als je dit artikel leest, zit je hoogstwaarschijnlijk met dit specifieke vraagstuk. Wij toevallig ook, gezien de zomer nadert. Eerste geruststelling: papegaaien passen zich aan jouw veranderingen in levensomstandigheden aan, het zijn immers groepsdieren. Mits je zijn levensbehoeften en veiligheid respecteert! En als je papegaai eraan gewend is om deel uit te maken van gezamenlijke activiteiten met jou, je vrienden, partner of gezin – maak je dan geen zorgen! Kleine verschillen in routine opvangen, nieuwe situaties ervaren, met papa of mama samenzijn, rondhangen – buiten de kooi zijn vormt dan geen angstfactor meer en wordt als prettig ervaren. Dat helpt ontzettend; desalniettemin, op vakantie gaan met een jong kind of een huisdier zoals een hond, brengt enkele kleine aanpassingen met zich mee voor je reisplan.

Je papegaai kortwieken voor de vakantie? Andere zaken?

Dus, hoe ga je op vakantie met je papegaai? Stel dat je met een auto reist. Dat dan is relatief eenvoudig. In de meeste gevallen wordt geadviseerd om vóór de reis je papegaai te laten kortwieken door een papegaaiendeskundige. Zo heb je een extra geruststelling dat hij tijdens de vakantie niet kan wegvliegen. Ten tweede, zoek een accommodatie die huisdieren accepteert.

Pak vervolgens de volgende benodigdheden voor je papegaai in:

 • Kleinere vogelkooi en draagbare vogeltas
 • Draagbare vogelstandaard of javaboom
 • Het normale vogelvoer, water en snacks – denk aan de spijsvertering van je papegaai
 • Foeragerende vogelspeelgoed
 • Een tuigje
 • Benodigdheden voor noodgevallen:
  ∴ Vogel EHBO-kit
  ∴ Foto van je huisdier
  ∴ Identificatienummers pootring en/of microchip
  ∴ Contactgegevens van je vertrouwde vogelarts
Vogel meenemen op vakantie
Past net! Bon voyage! 😃

Vliegvakantie, vakantie in Nederland of toch een oppas: de voor- en nadelen

Papegaaien zijn intelligente en emotionele wezens die hun eigenaren missen als ze er niet zijn en als hun routine wordt verstoord, kan dit verdere stress veroorzaken. Zorg ervoor dat je ze goed voorbereidt op de vakantie door de hoeveelheid tijd die je buiten het huis doorbrengt, geleidelijk over een paar weken te verhogen. Moedig je papegaai ook aan om met minder aandacht om te gaan dan normaal en eraan te wennen dat ze zelf tijd doorbrengen.

Net zoals je met een klein kind zou doen, probeer een paar nieuwe speeltjes te kopen die je in zijn kooi kunt plaatsen om hem bezig te houden en vergeet je niet aan zijn gebruikelijke dieet te houden terwijl je weg bent.

Hieronder staan ​​de drie vakantie-opties om te overwegen. Ieder optie hangt af van de gezondheid en persoonlijkheid van je papegaai. Alleen jij weet welke optie het meest geschikt voor jou en je gevleugelde vriend.

Vliegvakantie

Voordelen
✔️ Je weet dat je papegaai toegewijde zorg en aandacht zal krijgen
✔️ Als er gezondheidsproblemen ontstaan, heb je controle over de locatie waar je je papegaai kunt laten behandelen
✔️ Een goede optie voor degenen die geen familieleden of vrienden hebben die voor de papegaai kunnen zorgen

Nadelen
❌ Het is een dure optie
❌ Je papegaai kan van streek raken omdat hij te maken krijgt met reisstress en uit de buurt van zijn gebruikelijke omgeving is

Met je papegaai op vakantie binnen Nederland

Voordelen
✔️ Veel vakantielocaties zijn huisdiervriendelijk, zorg er wel voordat je van tevoren navraagt of ze geen problemen hebben met papegaaien
✔️ Je papegaai zal blij zijn met jouw aanwezigheid
✔️ Je kunt bepaalde routines van je papegaai zo stabiel mogelijk houden

Nadelen
❌ Geen goede optie als je van plan bent langere tijd van de accommodatie weg te zijn (dorpen bezoeken, shoppen, tochten maken, etc.)
❌ Het is mogelijk dat je papegaai niet op zijn gemak is met reizen of de sfeer in de accommodatie niet prettig vindt
❌ De accommodatie is mogelijk niet veilig voor uw papegaai

Een oppas zoeken

Voordelen
✔️ Je kunt een vertrouwde persoon inschakelen met wie je papegaai reeds een relatie heeft opgebouwd
✔️ In de weken voorafgaand aan je vakantie kun je deze persoon bijbrengen hoe de dagelijkse routines van je papegaai eruit zien
✔️ Je papegaai hoeft zijn thuisomgeving niet te verlaten

Nadelen
❌ Niet iedereen heeft iemand die ze op deze manier kunnen vertrouwen
❌ Afhankelijk van de persoon en hun omstandigheden zal je papegaai lange tijd alleen moeten doorbrengen
❌ Je moet van tevoren wat tijd met de oppas doorbrengen om de routine van je papegaai uit te leggen en een uitgebreide checklist achterlaten, zodat alles zorgvuldig verloopt