Leeftijd papegaai
02
feb

Hoe oud wordt een papegaai?

Dit artikel wordt binnenkort geüpdatet.

Hoe oud kunnen papegaaien eigenlijk worden?

Een Meyer papegaai, net als alle andere papegaaiensoorten, kan een hoge leeftijd bereiken. Wanneer we het hebben over de algemene levensverwachting van “een papegaai” en je jezelf de vraag stelt “Hoe oud kan een papegaai worden?” is het overkoepelende antwoord 50+. Het gebeurt dus veelvoudig dat papegaaien hun eigenaar zullen overleven. In het algemeen worden papegaaien heel oud. Een papegaaiensoort die om zijn levensverwachting bekend staat is de Ara. Ara’s worden gemiddeld zo’n 60 tot 70 jaar oud. Er zijn zelfs gevallen dat Ara’s de levensgrens van 100 hebben weten te bereiken!

Papegaai leeftijd

Wanneer je een babypapegaai aanschaft moet je er altijd op letten dat hij/zij een pootring heeft. Dit geeft aan dat je papegaaitje in gevangenschap is gekweekt. Het is immers verboden om papegaaien uit de wilde natuur te importeren en te verkopen. Aan de hand van de pootring kun je oom gemakkelijk de leeftijd van je papegaai controleren. Twijfel je nog steeds over de leeftijd van je papegaai? Dan zijn er een aantal indicaties die je hiermee verder op weg kunnen helpen.

Jonge papegaaien hebben in de meeste gevallen een oogkleur die donkerder is dan bij volwassen papegaaien. Hiernaast kun je ook letten op de veren en de kleur ervan. Veertjes van jonge papegaaien zijn doorgaans doffer dan bij hun volwassen soortgenoot.

Hoe oud wordt mijn Meyer papegaai?

Met een goede verzorging worden Meyer papegaaien maar zeldzaam ziek. De oudst levende Meyer papegaai (in gevangenschap) heeft een leeftijd bereikt van circa 40 jaar. Gemiddeld ligt de levensverwachting tussen de 20 en 25 jaar. Weet wel dat de papegaaivoeding in de gemiddelde dierenzaak helaas niet voldoet aan de daadwerkelijke lichamelijke eisen van het beestje. Hierbij is het dus raadzaam om in gesprek te gaan en te blijven met Meyer papengaaikenners, om er zeker van te zijn dat jouw voedingspatroon tip top is. Wat ziektes en aandoeningen betreft kunnen Meyer papegaaien bacteriële en virale infecties opdoen, de papegaaienziekte en eigen veren plukken bij verveling of (seksuele) frustraties. Al met al zijn papegaaien een zeldzame verschijning in de wachtkamer bij een dierenarts.

Zorg voor een perfecte vogelkooi!

Hoe oud een papegaai wordt hangt voor een groot gedeelte af van de omstandigheden waarin hij of zij leeft. Net als olifanten en schildpadden kunnen papegaaien wel 80 tot 100 jaar oud worden, mits ze goede zorg krijgen. De huisvesting is de basis. Een papegaai moet zich immers echt thuis voelen in zijn kooi, omdat hij hier het merendeel van zijn leven doorbrengt. Sta je op het punt om voor je geliefde kromsnavel een volière te kopen? Bedenk dan dat een vogelkooi kopen een investering is in de verdere gezondheid van je papegaai. Bezuinig hier dan ook niet al te zeer op.