Boze papegaai
18
jul

Is de papegaai een goed huisdier voor kinderen?

Het is bijna altijd raak: je kind ziet een film, tekenfilm of een afbeelding met een pratende papegaai en opeens slaat het om: je kind is papegaai verslaafd. Je wordt overspoeld met de vraag of hij of zij een papegaai mag. En niet onbegrijpelijk dat je hiervoor enigszins huiverig bent. Het is een vaak gestelde vraag of papegaaien wel het juiste huisdier zijn voor (jonge) kinderen. In dit artikelen proberen we je op weg te helpen wat erbij komt wanneer je overweegt een papegaai aan te schaffen. Hoe is de persoonlijkheid van dit beestje en de ultieme vraag: is het wijsheid om over te gaan op aankoop van een kromsnavel wanneer je kinderen in huis hebt?

Wat ouders moeten weten over papegaaien als huisdier

Het is lastig om een alomvattende samenvatting te geven van wat er allemaal bij komt kijken met een vogel als huisdier. Zeker wanneer we het specifiek over papegaaien hebben. Er zijn een aantal kernpunten over papegaaien waarvan ouders op de hoogte moeten zijn, voordat je er een in huis neemt:

Papegaaien kunnen gevaarlijk zijn. Zowel kleine als grote papegaaiensoorten zijn van nature wilde dieren. Zelfs een ontzettend tamme papegaai is in staat om mensen sterk te verwonden met zijn sterke snavel en klauwen. Mogelijk zelfs wanneer het niet de intentie is van de vogel.

Kinderen lopen een risico door hun gedrag, zoals het maken van snelle bewegingen en harde geluiden. Hier kan een papegaai van schrikken. Als je overweegt om een papegaai in huis te nemen, is het raadzaam om tussen kind en papegaai geen directe interactie toe te laten, zonder ouderlijk toezicht.

Papegaaien en hygiëne

Papegaaien kunnen aardig wat rotzooi maken en veel Agapornis met een jong kindruimte innemen. Van nature maken papegaaien er een zootje van wanneer ze eten, drinken en spelen. Kinderen kunnen de bende, die de vogel ervan heeft gemaakt, vaak over het hoofd zie. Afhankelijk van de leeftijd: kijk goed of je kind begrijpt dat het kooitje schoongemaakt moet worden et cetera. Wanneer je deze taak aan je kind overlaat, en het sluipt erin om het hok niet vaak genoeg te reinigen, loop je grote kans dat de papegaai ziek wordt. Hygiëne is simpelweg essentieel om te voorkomen dat er virussen en bacteriën zich naar kind en/of papegaai verspreiden. Hiernaast moet de huisvesting van de papegaai groot genoeg zijn zodat de vogel voldoende bewegingsvrijheid en speelruimte heeft.

Levensverwachting van papegaaien

Een ander aspect om goed voor je te hebben bij je overweging: de levensverwachting van de papegaai. Papegaaien kunnen heel lang leven. Daarom is het belangrijk om te realiseren dat sommige papegaaiensoorten wel 50 of 60 jaar oud kunnen worden, wanneer je er goed voor zorgt. Dus de beslissing of het wel of niet een huisdier is dat geschikt is voor jouw situatie moet niet impulsief genomen worden.

De kosten

Papegaaien kunnen veel kosten met zich meebrengen. Kinderen maken zich niet zo veel zorgen om de portemonnee als wij, dus ze zullen daar niet lang bij stilstaan. Niet alleen de aankoopprijs van de papegaai gaat soms de duizenden euro’s in (afhankelijk van de soort), maar ook de zorg voor de kromsnavels kan behoorlijk oplopen… Ten eerste de kooi of volière; een optimale huisvesting kost veel geld. Hiernaast houden papegaaien ervan om naast je bij de bank te zitten. Dan is de zogenaamde Javaboom optimaal. Deze accessoire is ook geen goedkope aankoop. En uiteindelijk een eventueel bezoek aan een vogeldeskundige dierenarts, indien nodig.

Nu hebben we slechts een kleine hoeveelheid punten benoemd waar je rekening mee moet houden. Kiezen voor een papegaai als huisdier betekent kiezen voor een behoorlijke verandering in je dagelijks leven.

Coco de Meyer papegaai in de schaduwDe Meyer papegaai als huisdier?

Een niet onbelangrijk aspect is de papegaaiensoort die het beste geschikt is voor kinderen. De Meyer papegaai komt al gauw in aanmerking. De Meyer is relatief rustiger dan de gemiddelde papegaai, waaronder zeker de Kaketoe of bijvoorbeeld een kleinere papegaai zoals de Agapornis. Meyers zijn acrobatisch, aanhankelijk en verzorgen de nodige entertainment voor jou en je familie. De snavels zijn ook niet zo intimiderend.

Over het algemeen (er zijn uitzonderingen!) staat de Meyer papegaai erom bekend een van de vriendelijkste papegaaien te zijn, wanneer het op een familiesituatie gaat. Ze zijn niet eenkennig en stabiel van karakter. De kans op bijten is uiterst klein. Ze zijn heel lief en niet verlegen. Door de niet eenkennige aard hebben ze de neiging contact te zoeken met meerdere mensen, zelfs vreemden. Een bekende papegaaienfokker uit de Verenigde Staten heeft eens gezegd “A Senegal loves being loved by you, but Meyer’s love loving you”. En dat terwijl de Senegal papegaai nauw verwant is aan de Meyer.

Jouw beslissing

Onze tip: laat je beslissing deels afhangen van de ontwikkeling van je kind(eren) en hun niveau van verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast moet je nagaan in hoeverre jij en/of partner capabel bent/zijn om de verzorging van de papegaai op je/hem/haar te nemen. Of misschien samen met je kind(eren). Zodat de papegaai een veilig, liefdevol en gelukkig tehuis krijgt.