Baby papegaai
10
dec

Dagelijks dieet van papegaaien

Wij hebben veel geschreven over het voedingspatroon van papegaaien. In deze blog willen we eens concreet inzoomen op wat jouw dagelijkse leidraad kan zijn. Onze papegaaien-eetwijzer geeft aan wat er allemaal niet mag. Nu gaan we het hebben over wat je wel moet doen. Een dagelijks gezond en gebalanceerd eetpatroon is belangrijk voor je papegaai. Het is essentieel dat je papegaai dagelijks de voedingsstoffen binnenkrijgt die hij of zij nodig heeft. Alles voor een lang en gelukkig papegaaienbestaan.

Standaard papegaaienvoer, dat je in de supermarkt tegenkomt – gebaseerd op zonnebloempitten – is totaal ongeschikt als enige voeding voor je papegaai. Het is te vet en mist de nodige vitamines en mineralen.

Kwaliteit van papegaaienvoer testen: ontkiemen ze?

Een van de graadmeters, waarmee jij zelf de kwaliteit van de zaden in de dierenvoeding kunt testen, is het ontkiemen van de zaden. Zo test je de kwaliteit van de zaden, die jij jouw papegaai voert:

 • Neem een groot aantal zaden (willekeurig) en laat ze bij 20-21 graden Celsius (kamertemperatuur) 24 uur in water weken.
 • Giet vervolgens het vocht af en laat de zaadjes zo’n 3-5 dagen vochtig liggen.
 • Tel vervolgens welk percentage van de zaden is ontkiemd.
 • Kwalitatief zaad zal voor zo’n 90% ontkiemen.

Consequenties van slechte voeding

Zaad van slechte kwaliteit, dat niet ontkiemt, raakt beschimmeld en kan de gezondheid schaden. Er wordt veelal gezegd dat zaad van slechte kwaliteit een van de grootste oorzaken van medische problemen bij papegaaien vormt. Wanneer je je papegaai, naast slecht papegaaienvoer, ook nog eens koekjes, kaas en andere vette traktaties geeft, solliciteer je feitelijk voor lever- en nierziektes bij je vogeltje.

Papegaaien houden van zoet en vet eten (niet doen!)

In de natuur hebben papegaaien een natuurlijk belang bij vet voedsel. Wilde papegaaien vliegen honderden kilometers, waardoor deze brandstof vaak aangevuld moet worden. Jouw papegaai heeft echter veel minder calorieën nodig. Verhoudingsgewijs wordt het volgende aangeraden:

Verhoudingen voedingswaarden voor tamme papegaaien

 • 75%-80% koolhydraten
 • 15% plantaardige eiwitten
 • 5-8% vetten

Het probleem met (budget)papegaaienvoer is soms dat er niet wordt vermeld wat die verhoudingen zijn.

Het devies

 • Geef je papegaai niet voortdurend zaden, maar zorg ervoor dat hij of zij altijd beschikt over:
  geweekte peulvruchten
  vers fruit en groenten (voorbeelden: druiven, appels, bananen, wortels, broccoli of bijvoorbeeld granaatappel)
 • Beperk de hoeveelheid noten, gezien het hoge vetpercentage.
 • Graan als tarwe, rijst en maïs zijn vetarm maar rijk aan koolhydraten en eiwitten!

Heb je een kaketoe of valkparkiet? Iets droger voer!

Wanneer je een Australische kromsnavel thuis hebt, zoals een kaketoe of een valkparkiet, zorg dan voor iets drogere voeding, ook droger zaad. In grote lijnen lijken de papegaaien voedingsvoorschriften allemaal op elkaar. Logischerwijs zijn er wel lichte verschillen van Amazonepapegaaien en Afrikaanse papegaaien, gezien de verschillen in de vegetatie waar ze leven.