Baby papegaai
Home » Voeding » Dagelijks dieet van papegaaien

Dagelijks dieet van papegaaien

Wij hebben veel geschreven over het voedingspatroon van papegaaien. In deze blog willen we eens concreet inzoomen op wat jouw dagelijkse leidraad kan zijn. Onze papegaaien-eetwijzer geeft aan wat er allemaal niet mag. Nu gaan we het hebben over wat je wel moet doen. Een dagelijks gezond en gebalanceerd eetpatroon is belangrijk voor je papegaai. Het is essentieel dat je papegaai dagelijks de voedingsstoffen binnenkrijgt die hij of zij nodig heeft. Alles voor een lang en gelukkig papegaaienbestaan.

Standaard papegaaienvoer, dat je in de supermarkt tegenkomt – gebaseerd op zonnebloempitten – is totaal ongeschikt als enige voeding voor je papegaai. Het is te vet en mist de nodige vitamines en mineralen.

Kwaliteit van papegaaienvoer testen: ontkiemen ze?

Een van de graadmeters, waarmee jij zelf de kwaliteit van de zaden in de dierenvoeding kunt testen, is het ontkiemen van de zaden. Zo test je de kwaliteit van de zaden, die jij jouw papegaai voert:

 • Neem een groot aantal zaden (willekeurig) en laat ze bij 20-21 graden Celsius (kamertemperatuur) 24 uur in water weken.
 • Giet vervolgens het vocht af en laat de zaadjes zo’n 3-5 dagen vochtig liggen.
 • Tel vervolgens welk percentage van de zaden is ontkiemd.
 • Kwalitatief zaad zal voor zo’n 90% ontkiemen.

Consequenties van slechte voeding

Zaad van slechte kwaliteit, dat niet ontkiemt, raakt beschimmeld en kan de gezondheid schaden. Er wordt veelal gezegd dat zaad van slechte kwaliteit een van de grootste oorzaken van medische problemen bij papegaaien vormt. Wanneer je je papegaai, naast slecht papegaaienvoer, ook nog eens koekjes, kaas en andere vette traktaties geeft, solliciteer je feitelijk voor lever- en nierziektes bij je vogeltje.

Papegaaien houden van zoet en vet eten (niet doen!)

In de natuur hebben papegaaien een natuurlijk belang bij vet voedsel. Wilde papegaaien vliegen honderden kilometers, waardoor deze brandstof vaak aangevuld moet worden. Jouw papegaai heeft echter veel minder calorieën nodig. Verhoudingsgewijs wordt het volgende aangeraden:

Verhoudingen voedingswaarden voor tamme papegaaien

 • 75%-80% koolhydraten
 • 15% plantaardige eiwitten
 • 5-8% vetten

Het probleem met (budget)papegaaienvoer is soms dat er niet wordt vermeld wat die verhoudingen zijn.

Dus

 • Geef je papegaai niet voortdurend zaden, maar zorg ervoor dat hij of zij altijd beschikt over:
  geweekte peulvruchten
  vers fruit en groenten (voorbeelden: druiven, appels, bananen, wortels, broccoli of bijvoorbeeld granaatappel)
 • Beperk de hoeveelheid noten, gezien het hoge vetpercentage.
 • Graan als tarwe, rijst en maïs zijn vetarm maar rijk aan koolhydraten en eiwitten!

Advies van vogelartsen: pellets

Het beste is toch echt als basis pellets te geven, waarom? Omdat 9 van de 10 mensen hun vogel niet dagelijks van verschillende soorten vers fruit en groente zal voorzien. Daarnaast is lang niet alle voeding die (vers) in de natuur te vinden is, in winkels te verkrijgen is.

Zaden zijn nooit vers (vaak al meer dan 1 jaar oud en gedroogd), terwijl zaden in de natuur vaak nog groen en vers gegeten worden. Die bevatten dus veel meer voedingsstoffen. Dus zijn pellets als basis het beste.

Het advies van vogelartsen en specialisten is meestal minimaal 60% pellets, circa 30% zaden, fruit en groente en maximaal 10% overige versnaperingen.

Moeite met overwennen op pellets?

Het is logisch dat je papegaai niet zomaar van voedingspatroon zal willen switchen. Vandaar dat er methodes zijn die goed werken bij het ‘overwennen op pellets’. Een heel interessant artikel omtrent hoe je je vogel het beste kunt laten overwennen op pellets vind je hier:

→ Tips voor het overwennen op pellets

Heb je een kaketoe of valkparkiet? Iets droger voer!

Wanneer je een Australische kromsnavel thuis hebt, zoals een kaketoe of een valkparkiet, zorg dan voor iets drogere voeding, ook droger zaad. In grote lijnen lijken de papegaaien voedingsvoorschriften allemaal op elkaar. Logischerwijs zijn er wel lichte verschillen van Amazonepapegaaien en Afrikaanse papegaaien, gezien de verschillen in de vegetatie waar ze leven.

blank

Serg Dianov

Serg Dianov, hoofdredacteur MeyerPapegaai.nl. Een uit de hand gelopen hobby en liefde voor papegaaien is geresulteerd in deze kennisbank over kromsnavels.

3 reacties

 • Всем кто интересуется приложениями для Вконтакте!
  Хотелось бы предупредить вас ни за что не приобретали этот софт-комбайн для Вконтакте.
  Его хозяин аферист и мошенник. Завлекает приобрести эту программульку за 5000 рублей с лицензией навсегда типа обновления бесплатные. Но после начинает за каждые обновления выпрашивать по 2000-2500 рублей.
  И если откажешься перевести ему деньги – банит.