Coronavirus bij huisdieren
Home » gezondheid » Kan mijn huisdier besmet worden met het coronavirus?

Kan mijn huisdier besmet worden met het coronavirus?

In de huidige zorgelijke tijden is het voor huisdiereigenaren een veelgestelde vraag. Kan je hond, kat of ander huisdier (waaronder papegaaien) worden besmet met het coronavirus (COVID-19)? Met behulp van de online communicatiestromen en diverse (betrouwbare) bronnen hebben wij de belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rij gezet. Wij gaan het in dit artikel niet hebben over de huidige extremiteiten, ontwikkelingen en maatschappelijke zorgen, maar focussen ons puur op het vraagstuk rondom huisdieren.

Coronavirus bij huisdieren
Coronavirus bij huisdieren. Alles over de link tussen het COVID-19 virus en honden, katten, papegaaien en andere huisdieren.

Wat zijn coronavirussen?

Coronavirussen zijn een groep virussen die verschillende symptomen kunnen veroorzaken, waaronder een loopneus, hoest, keelpijn en koorts. Sommige zijn mild, waaronder de verkoudheidssymptomen, terwijl andere meer kans geven op een (dubbele) longontsteking. Ze worden meestal verspreid door direct contact met een geïnfecteerde persoon.

Het coronavirus dankt zijn naam aan de kroonachtige punten op het oppervlak (“corona” betekent in het Latijn “kroon”). Het geslacht coronavirus bestaat uit ten minste drie groepen die milde tot ernstige ademhalings- of systemische aandoeningen veroorzaken. Andere bekende coronavirussen zijn SARS en MERS.

Komen coronavirussen voor bij dieren?

Coronavirussen komen veel voor bij verschillende soorten huisdieren en wilde dieren, waaronder runderen, paarden, honden, katten, fretten, kamelen, vleermuizen en andere diersoorten.

Heeft het huidige coronavirus (COVID-19) zich van dier op mens verspreid?

Hoewel het ongebruikelijk is, kunnen coronavirussen van dieren op mensen worden overgedragen. Vleermuizen kunnen dragers zijn van virussen die soortenbarrières kunnen passeren om mensen en (huis)dieren te besmetten. Bij de laatste twee belangrijke coronavirussen die op de mens werden overgedragen, vond de overdracht plaats via tussengastheren: de Witsnorpalmroller (bij het SARS virus) en dromedaris (bij MERS).

Een witsnorpalmroller.

Het huidige coronavirus (COVID-19) wordt verondersteld afkomstig te zijn van vleermuizen en via een tussenliggende dierlijke drager op de mens te zijn overgedragen. Onderzoeken lopen nog…

Loopt mijn huisdier risico van het COVID-19 coronavirus of kan ik besmet worden door mijn huisdier?

Volgens de WHO zijn er geen aanwijzingen dat honden of katten ziek zijn geworden met dit virus of een bron van infectie kunnen zijn voor andere huisdieren of mensen. Eind februari 2020 plaatsten de autoriteiten van Hong Kong een hond in quarantaine nadat monsters uit de neusholte en de mond van de hond ‘zwak positief’ waren voor het virus. De eigenaar van de hond was positief getest op COVID-19. De hond vertoonde geen ziekteverschijnselen. De autoriteiten zijn van mening dat er sprake is van overdracht van mens op dier, maar benadrukken dat dit geen reden tot ongerustheid is.

Coronavirus bij honden en katten.
Coronavirus bij honden en katten.

Het is belangrijk om te onthouden dat virussen soms een andere soort kunnen infecteren, maar bij die soort geen ziekte veroorzaken en ook niet op anderen overdraagbaar worden. Nogmaals, er wordt niet aangenomen dat huisdieren zoals katten of honden COVID-19 aan mensen kunnen doorgeven.

En wat betreft realistische risicofactoren – als je hond bijvoorbeeld geen contact heeft met andere honden of mensen en niemand in je huishouden COVID-19 heeft, is de kans dat je huisdier geïnfecteerd raakt zeer onwaarschijnlijk.

Als jij zelf COVID-19 heeft, moet je je contact met huisdieren en andere dieren beperken, net als met andere mensen. Laat, indien mogelijk een ander lid van uw huishouden, voor je dieren zorgen terwijl je ziek bent. Vermijd direct contact met huisdieren (zoals aaien, knuffelen, gekust of gelikt worden en eten delen). Als je voor uw huisdier moet zorgen of in de buurt van dieren moet zijn terwijl je ziek bent, was dan grondig je handen voor en na de interactie met huisdieren en draag eventueel handschoenen en een gezichtsmasker (over het laatste lopen de meningen nogal uiteen, zoals we in het nieuws uitgebreid konden zien en horen).

Een kwestie van dagelijkse gezondheid is het sowieso altijd een goed idee om na contact met huisdieren je handen te wassen met water en zeep om de overdracht van vaker voorkomende ziekteverwekkende stoffen, zoals E. coli en Salmonella, te helpen voorkomen.

Kunnen papegaaien het coronavirus krijgen?

We willen onze kromsnavelvrienden informeren dat er op dit moment, ondanks de kleine hoeveelheid bronnen en onderzoeken, met huidig onderzoek wordt gezegd dat het coronavirus COVID-19 geen invloed heeft op papegaaien.

COVID-19 is een menselijke coronavirusstreng die zoogdieren aantast

Er zijn 2 soorten zoogdierstrengen – Alphacoronavirus en Betacoronavirus. COVID-19 is geen subgroep van de vogelgenusstrengen (Gammacoronavirus en Deltacoronavirus) en infecteert daarom geen papegaaien.

Coronavirus bij papegaaien
Het coronavirus COVID-10 lijkt vooralsnog geen risico te vormen voor onze papegaaien.

Nogmaals, de hoeveelheid lopende onderzoeken, tests en bronnen zijn relatief beperkt. Wij verkennen alle beschikbare bronnen en blijven je op de hoogte houden. Mocht er een verandering zijn in de informatiestroom en een mogelijke mutatie optreedt die wel papegaaien kan besmetten, dan wordt dit artikel bijgewerkt en volgt er een directe herpublicatie en een spoedbericht op onze homepage.

Is er een vaccinatie dat mijn huisdier kan krijgen?

Momenteel zijn er geen COVID-19-vaccins beschikbaar voor mens of dier. De Wereldgezondheidsorganisatie voorspelt dat een vaccin voor mensen binnen 1 tot anderhalf jaar beschikbaar zou kunnen zijn.

blank

Serg Dianov

Serg Dianov, hoofdredacteur MeyerPapegaai.nl. Een uit de hand gelopen hobby en liefde voor papegaaien is geresulteerd in deze kennisbank over kromsnavels.

Geef commentaar