Bonte boer
Home » Papegaaiensoorten » Bonte boer (Senegal papegaai)

Bonte boer (Senegal papegaai)

Met zijn gele irissen en hoekige kop kan de Senegal papegaai (of bonte boer) een vrij intimiderende uitstraling hebben. Maar laat je niet misleiden door je vooroordeel vanwege het uiterlijk. Bonte boertjes kunnen zeer speels uit de hoek komen. De bonte boer is ook niet voor niets één van de populairste van alle Poicephalus papegaaien.

Senegal papegaai
Senegal papegaai (bonte boer) – Poicephalus senegalus

Het temperament van de Senegal papegaai

De papegaai uit Senegal maakt deel uit van een familie van vogels die bekend staat om hun uitstekende eigenschappen als huisdier. Ze zijn rustig en hebben een opmerkelijk kalm temperament. De bonte boer (of Senegal papegaai) is afkomstig uit Afrika. Bonte boertjes zijn de meest voorkomende van de Poicephalus papegaaiensoorten en vrij goed vertegenwoordigd onder de Nederlandse fokkers. Ze zijn zo populair vanwege hun vriendelijke karakter en het feit dat de aanschafprijs van een Senegal papegaai veel lager ligt dan die van andere Poicephalus soorten. Dit maakt ze tot een interessante keuze voor mensen die een grotere vogel willen dan bijvoorbeeld een Agapornis.

Uiterlijk van de bonte boer

De Senegal papegaai wordt zo’n 25 centimeter groot. Ze zijn donkergroen en bruinig grijs gekleurd met een groene keel, oranje dijen, en een gele borst. De snavel en poten zijn zwart en de ogen lichtgeel-oranje, omringd door het donkerdere grijze van het gezicht. Het zijn, in sommige ogen, niet de grootste showvogels zoals de kleurrijke Ara’s of de sierlijke kaketoe, maar ze zijn mooi zoals ze zijn en hebben een prachtig karakter.

Bonte boer
De bonte boer, ook bekend als de Senegal papegaai (Poicephalus Senegalus)

De natuurlijke habitat van bonte boertjes

De bonte boer leeft in een groot bereik in West-Centraal Afrika (Kameroen, Tsjaad, Ghana, Senegal, Mali, Nigeria, Guinee, Zuid-Mauritanië en de Ivoorkust) en migreert veel, afhankelijk van de beschikbaarheid van vruchten, zaden en bloesems. Senegal papegaaien leven rondom open bossen en savannes.

Mannetje of een vrouwtje?

Het is moeilijk om mannelijke bonte boertjes fysiek van vrouwelijke te onderscheiden. DNA-tests zijn vereist voor 100% nauwkeurigheid. Er zijn echter een paar fysieke eigenschappen die de vogel kunnen identificeren als mannelijk of vrouwelijk. Vrouwelijke Senegal papegaaien hebben doorgaans een kleinere kop en snavel, en vertonen ook een grotere ronden aan de bovenkant van hun kop. Bovendien heeft de veerkleur van de borst de neiging om de “v” -vorm verder naar beneden in de buik uit te breiden en tussen de benen te stoppen. De “v” op het mannetje gaat slechts tot halverwege de voorkant. Mannelijke bonte boertjes hebben ook  een grotere kop en snavel.

Gedrag van de bonte boer

In het wild worden Senegal papegaai zowel als singles als in paren waargenomen. Soms worden ze gezien in kleine groepen van 10 tot 20 bonte boertjes, weliswaar niet tijdens de paartijd. Wilde Senegals zijn vrij schichtig rond mensen en vliegen meestal hoog boven hun hoofd of zitten in hoge boomtoppen. Qua communicatie gebruiken Senegal papegaaien een reeks korte krijsen en fluitende geluiden. Bij gevaar kan deze oproep behoorlijk luid en doordringend zijn.

Spelen en praten

Als huisdieren zijn bonte boertjes vriendelijk en zeer speels. Ze kauwen graag op hout en ander speelgoed. Een grappige eigenschap van de bonte boer is dat hij huishoudelijke geluiden kan nabootsen, zoals het kraken van een deur of het bellen van de telefoon. Soms kunnen ze woorden of korte zinnen oppikken en zelfs trucs leren. Bonte boertjes zijn niet de grootste praters, maar hebben wel het leervermogen en kunnen een woordenschat van tientallen woorden verwerven. Het zijn geen schreeuwers, en neigen meer naar fluiten en kakelen. Een Senegal papegaai brengt je niet in de problemen met je buren!

Andere huisdieren en sociale binding met mensen

Ze kunnen meestal goed opschieten met andere vogels, maar zijn wel vaak jaloers. Ze kunnen zelfs achter de hond of kat aanrennen en in sommige gevallen bijten. De bonte boer is dol op aandacht en hecht zich meestal aan één persoon. Zijn toewijding kan zeker ook naar andere mensen binnen het huishouden verschuiven, als ze voldoende aandacht krijgen… De Senegal papegaai heeft een zeer sterke persoonlijkheden en vereist relatief veel persoonlijke aandacht.

Gezondheid en aandoeningen

Een mogelijk gezondheidsprobleem voor bonte boertjes is Aspergillosis, een vrij veel voorkomende schimmelziekte bij vogels. Goede zorg, inclusief schone huisvesting, een uitgebalanceerd dieet en geen stressvolle omgeving, kan de kans op Aspergillose-infectie helpen verminderen. Bornavirus (PDD) is een andere aandoening om op te letten. Tekenen van Bornavirus-infectie zijn onder onder andere: gewichtsverlies ondanks voldoende voedselinname, slecht verteerd voedsel en oprispingen.

🦜 Hoe oud worden bonte boertjes?

Bonte boertjes (of Senegal papegaaien) leven gemiddeld zo'n 25-30 jaar in het wild. In gevangenschap kunnen ze maar liefst 50 jaar of ouder worden.

🍽️ Wat eet een Senegal papegaai (bonte boer)?

In gevangenschap worden bonte boertjes vaak gevoed met zaadmengsel dat zonnebloem-, saffloerzaden, gierst, pijnboompitten en amandelen bevat. Ze kunnen ook bonen, kikkererwten, sojabonen en andere verse groenten en fruit eten. Sommige Senegal papegaaien eten zelfs kip en aardappelpuree, of honden- en kattenkoekjes. Pellets zijn ook altijd goed, sterker nog: completer.

💰 Wat kost een bonte boer?

De prijzen voor een bonte boer variëren. Je moet wel zeker rekening houden met een bedrag van tussen de 200 en 300 euro. Houd ook rekening met de aanschaf van een goede vogelkooi; dit kan namelijk duurder uitpakken dan de aanschafprijs van de vogel zelf.

Ben je ervan overtuigd dat de Senegal papegaai dé papegaai is voor jou en je woonsituatie? Een papegaai kopen brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Het zijn net kinderen die veel tijd en aandacht nodig hebben. Stel je vraag gerust.

Ga naar de eetwijzer voor papegaaien

blank

Serg Dianov

Serg Dianov, hoofdredacteur MeyerPapegaai.nl. Een uit de hand gelopen hobby en liefde voor papegaaien is geresulteerd in deze kennisbank over kromsnavels.

780 reacties