Boek over papegaaien
23
jul

Het beste boek over de papegaai: Opvoeding van Papegaaien

Auteur Greg Glendell verwent ons met zijn boek Opvoeding van Papegaaien van Veltman Uitgevers. Het is een praktisch handboek, een must voor iedere papegaaieneigenaar, dat je praktische tips en adviezen geeft. Adviezen van een vooraanstaand dierengedragsdeskundige, Greg Glendell. Je leest onder andere hoe je bepaalde gedragsproblemen voorkomt of verhelpt. Denk hierbij aan bijten, krijsen, verenplukken enzovoort.

Opvoeding van Papegaaien

In het kort: een klein meesterwerk

Greg Glendell legt de lat hoog met dit kleine meesterwerk. Opvoeding van Papegaaien geeft ons concrete en duidelijke aanwijzingen. Tips die ons goede toepasbare handvatten geven om de beste zorg te geven aan dit speciale huisdier, de papegaai. Greg Glendell is dan ook geen hobbyist maar een fulltime papegaaiendeskundige uit het Verenigd Koninkrijk. Niet alleen wanneer je reeds een papegaai in huis hebt, maar wanneer je aan het oriënteren bent over een eventuele aanschaf, kan je dit boek een objectieve blik geven op het houden van kromsnavels. De auteur probeert je niet in verleiding te brengen om een papegaai te nemen als huisdier; integendeel, Glendell is daar juist zeer kritisch over. Wanneer je een papegaai en diens gedrag verkeerd interpreteert, kan dit resulteren in grote gedragsproblemen en alle narigheden van dien. Het zijn en blijven immers wilde dieren… Soms is de oplossing simpel, soms ook vrij complex. Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus de nodige kennis hebben is goud waard.

In het boek Opvoeding van Papegaaien kom je ook een grote hoeveelheid illustraties tegen. Foto’s waarop je duidelijk kunt zien hoe een bange, blije, boze, gespannen of relaxte papegaai eruit ziet.

Afrikaanse Grijze Roodstaart
De Afrikaanse Grijze Roodstaartpapegaai. Wat zou er nu in zijn hoofd omgaan?

Kennisgebieden in Opvoeding van Papegaaien

Papegaaien in de vrije natuur

Er wordt een hoofdstuk gewijd aan het thema wilde papegaaien. Hoe gedragen ze zich in hun natuurlijke habitat en wat kunnen wij ervan leren?

De anatomie van een papegaai

Een lesje papegaaien-biologie. Buiten het feit dat het interessant is om te weten hoe het lichaampje van een papegaai in elkaar zit, kan het in de praktijk ook van extra waarde zijn. Wanneer het bijvoorbeeld aankomt op het knippen van de nagels moet dit specialistisch worden aangepakt. Een klein foutje kan een gevaarlijke bloeding veroorzaken.

Je woonkamer papegaai-proof maken

Een ander hoofdstuk legt de focus op papegaaien in huis. Waar moet je rekening mee houden als je een papegaai adopteert? Zeker wanneer je van plant bent om jouw papegaai vrij rond te laten vliegen, moeten er wellicht enige aanpassingen worden aangebracht in je inrichting.

Het kopen van een papegaai en welke soort

Er wordt aandacht besteed aan de verschillende papegaaiensoorten die er zijn. Wanneer je een papegaai wilt aanschaffen, moet je hier ook bij stilstaan. De enige papegaaiensoort kan beter bij jouw levenswijze passen dan de andere. Sommige papegaaien kunnen wel 100 jaar worden, anderen hebben weer een iets kortere levensverwachting.

Ontsnapte papegaai?

Kortwieken is een optie waar Glendell geen grote voorstander van is. Indien je je papegaai niet kortwiekt wordt de kans echter groter dat je papegaai er een keer vandoor gaat wanneer er een deur of raam openstaat. In dit boek wordt er advies gegeven wat je het beste kunt doen wanneer je papegaai de vleugels heeft genomen.

En nog veel meer

Het is een ware encyclopedie. Een praktisch handboek voor iedere papegaaienliefhebber. De bovenstaande kennisgebieden dekken de lading bij lange na niet. Er wordt veel geschreven over het begrijpen van het gedrag van een papegaai en de lichaamstaal. Je kunt je papegaai goed trainen om leuke trucjes aan te leren voor een leuke interactie tussen jullie twee. Een adequaat onderkomen in de vorm van een grote vogelkooi met de juiste accessoires is ook essentieel. Waar je hierbij op moet letten wordt uitgebreid in het boek besproken.

Wij zijn zelf in bezit van dit boek en vonden het meer dan de moeite waard om deze beoordeling te publiceren. Ben je op zoek naar een boek over papegaaien – met name opvoeding van papegaaien? Dan is dit boek quasi onmisbaar!