Papegaai en angst voor handen
03
jan

Mijn papegaai heeft angst voor mijn handen

Een scenario dat best regelmatig voorkomt: je papegaai heeft angst voor je handen. Ook al vliegt hij rond en gaat op je schouder zitten; je handen zijn nog steeds heel eng. Soms verstopt zich in de hoek van zijn kooi en kauwt zenuwachtig op zijn nagels. Dit kan resulteren in een slechte relatie met je papegaai. Is er een manier om hem comfortabel met jouw handen te laten voelen?

Papegaai heeft angst voor mijn handen (1)
“Blijf uit mijn buurt met je handen!” – We kijken vandaag naar de oplossingen voor dit probleem.

Dit probleem kan behoorlijk lastig zijn als het gaat om een papegaai, die in het verleden trauma’s heeft ontwikkeld. Eventueel met een vorige eigenaar of door verkeerde handelingen in zijn huidige situatie. Het vergt geduld en medeleven, maar deze angstige papegaaien kunnen zeker worden gerehabiliteerd, mits het op zijn of haar eigen snelheid gaat. Er zijn zelfs papegaaien die een angst hebben ontwikkeld voor handen, zonder dat ze in het verleden ooit zijn misbruikt. Wat de oorzaak van angstig gedrag ook is, de behandeling is in wezen hetzelfde.

De angst voor handen beoordelen

Beoordeel eerst de gradatie van de angst die je papegaai ervaart. Sommige papegaaien zijn misschien bang voor handen die de dierenkooi binnengaan, maar niet voor handen die lekkere traktaties aanbieden. Waar in het spectrum valt de angst van jouw papegaai? Maakt hij zich zorgen om je handen als je je neus krabt terwijl je een meter van zijn kooi staat? Zo niet, om welke afstand gaat het dan?

De eerste stapjes om de angst te kantelen

  • Wanneer je de bovenstaande vraag beoordeelt, ga dan zitten bij hem in de buurt zitten zonder direct oogcontact te maken.
  • Probeer deze oefening met een sweater met de mouwen naar beneden getrokken over je handen; zie hoe dicht je bij hem kunt komen terwijl zijn lichaamstaal ontspannen blijft; oftewel geïnteresseerde ogen en ontspannen veertjes.
  • Nu je de comfortzone van je papegaai hebt geïdentificeerd, blijf zoveel mogelijk buiten die magische cirkel aan het begin van deze training. Je doel is om hem te laten ontspannen in jouw aanwezigheid. Terwijl dit gebeurt, kun je dichterbij komen, zolang zijn lichaamstaal maar ontspannen blijft.

De eenvoudigste manier om je papegaai van zijn handen-angst af te helpen

Er bestaat een vrij eenvoudige manier om een ​​papegaai over handangst te krijgen, een proces dat ook wel desensibilisatie wordt genoemd. Het komt neer op exposure (blootstelling, een term die ook in de menselijke psychiatrie vaak wordt gebruikt). Met deze methode stel je je papegaai bloot aan je handen tijdens zeer korten momentjes gedurende de dag. En dit elke keer uitbreiden. In de hoop dat je papegaai hiermee, door stapsgewijze stappen, leert dat handen geen bedreiging vormen en dat handen dingen kunnen bieden die ook nog eens heel lekker kunnen zijn, traktaties die hij alleen krijgt in de buurt van deze enge handen.

Desensibilisatie en voedselbeloningen

Desensibilisatietraining is al jarenlang een bekend begrip onder professionele dierentrainers en coaches. Om de angst van een hond voor onweersbuien te verminderen, voedt de trainer de traktaties van de hond terwijl hij naar een opname van donder luistert. Dit verandert de perceptie van het dier van donder van negatief naar positief. “Oh nee, er is dat vreselijke geluid dat me bang maakt” wordt, “Oh, dat enge geluid betekent ook dat ik een overheerlijk botje krijg!” Wanneer de positieve associatie het negatieve overschrijft, kunnen voedselbeloningen worden afgebouwd.

Enge handbewegingen? Met de mouwen bedekt!

Met hetzelfde negatieve tot positieve concept bij je papegaai, zouden je handen alleen positieve dingen rond de papegaai moeten betekenen. Wanneer je handen verschijnen, verschijnen er ook heerlijke traktaties. Fascinerend speelgoed (als hij van speelgoed houdt) moet wel werkelijkheid worden wanneer je handen in de buurt zijn. Voor nu mogen negatieve of bedreigende dingen zoals het onderhoud van de kooi alleen worden gedaan met handen die veilig in de mouwen zijn weggestopt, uit het zicht.

Enge handen verstopt onder je mouwen.
Moet je iets doen met je handen wat je papegaai stress oplevert? Mouwen over je handen heen helpt, wanneer handen al een stressfactor zijn.

Leren opstappen

Plaats je handpalm op een vlakke ondergrond en laat de voet van je papegaai tegen de zijkant van je hand komen. Houd een traktatie hoog boven je hand om hem aan te moedigen. Zodra de papegaai niet aarzelt om op de achterkant van je hand te stappen, draai je de hand geleidelijk in een meer normale positie terwijl de papegaai je hand blijft gebruiken om beloningen te krijgen. Verspreid over weken – of maanden – werkt dit proces vrijwel altijd. Met een beetje geduld dus…

Let op de lichaamstaal van je huisdier

Papegaaien zijn geen honden met veren

Net als katten hebben papegaaien vaak een mening over wat mensen wel en niet met hun lichaam kunnen doen. Let goed op de lichaamstaal van je papegaai, en het kan zijn dat niet je handen het probleem zijn, maar eerder wat je handen willen doen en eerdere ervaringen met jouw handen die je papegaai als een hondje zagen…?

Veel geduld nodig, het komt goed

Nogmaals, je hebt echt geduld nodig bij het werken met papegaaien met angstproblemen. Vertrouwen wordt niet gemakkelijk verdiend met papegaaien wiens ervaringen met mensen ooit slecht waren. Wees geduldig en medelevend en laat hem in zijn eigen tempo zijn ding doen en wennen aan nieuwe situaties.

Beloon hem rijkelijk met enthousiaste lof voor ieder kleinste moment van moed.

Don't worry, be happy baby!
Don’t worry, be happy baby!

Een duurzame relatie met een ongelooflijk wezen verdienen, met geduld

Let goed op hem en je zult merken dat hij je zal vertellen wat hij van je wil. Respecteer zijn grenzen en je zult een duurzame relatie met een ongelooflijk wezen verdienen. Er is immers geen haast. Je hebt vele jaren om van elkaar te genieten – als je nu je tijd neemt.