Gezonde papegaai vliegt
30
dec

5 tips om het gedrag van je papegaai te verbeteren

Papegaaien zijn net kinderen. Ze hebben veel aandacht en geduld nodig van jou als ouder. Gedragsproblemen vormen een van de grootste ergernissen bij papegaaieneigenaren. Daarom is het goed om soms stil te staan bij de kern van het probleem. Sommige gedragingen kunnen eenvoudiger worden verholpen dan je denkt. Hierbij 5 eenvoudige tips waarmee je aan de slag kunt.

Braziliaanse papegaai

№ 1 – Verdubbel de hoeveelheid speelgoed

Papegaaien zijn extreem intelligente dieren die zich snel vervelen. Ze hebben veel diversiteit nodig om zich bezig te houden. Anders zullen ze andere manieren vinden om zichzelf bezig te houden. Manieren waar jij en je meubilair over het algemeen niet over te spreken zullen zijn. Als een papegaai buiten zijn kooi is en zich verveelt, kan hij ervoor kiezen om rond te vliegen en op meubels, je toetsenbord of telefoon te kauwen en een huis te verwoesten.

Als het vernietigen van speelgoed niet de optie is, worden zitstokken en andere accessoires aangepakt. Wanneer ze echter allebei niet beschikbaar zijn, komt het favoriete wangedrag van je papegaai om de hoek kijken: schreeuwen! Papegaaien houden van het geluid van hun eigen stem, die behoorlijk luid kan zijn… en ze kunnen de hele dag doorgaan! In tegenstelling tot ons mensen zijn papegaaien niet gevoelig voor gehoorbeschadiging of -verlies, dus er is niets dat ze kan stoppen. Als het geschreeuw voorbij is en er is nog steeds geen interessant speelgoed voorhanden, heb je kans op verenplukken of zelfverminking. Zodra dat begint, is het vaak moeilijk of onmogelijk om het snel om te draaien.

Speelgoed voor je papegaai
Voorbeeld van een simpel en toch uitdagend schommeltje met vele leuke kleuren. Voor schommelen, spelen en slopen.

Om deze redenen is het meer dan waard om vogelspeelgoed te verzamelen en de vogelkooi dermate in te richten dat je papegaai genoeg te doen heeft. Gemiddeld raden we aan om zo’n 8 tot 12 speeltjes en 5 zitstokken paraat te hebben om je papegaai te helpen de dag rond te komen. Daarnaast gaat het niet alleen om de hoeveelheid speelgoed, maar ook de kwaliteit. Kies voor vogelspeelgoed dat je papegaai niet sneller dan binnen twee weken gesloopt krijgt. Speelgoed dat minder lang meegaat, is ook prima, maar je moet ze regelmatig blijven vervangen, waardoor het zwaarder kan zijn voor je portemonnee. Door de kauwvaardigheden en -gewoonten van je vogel te leren kennen, kun je bij je volgende bezoek aan de dierenspeciaalzaak slimmer winkelen. Ga voor speelgoed met juiste niveau van uitdaging, om je papegaai geïnteresseerd te houden, en iets dat niet binnen een paar dagen is gesloopt.

№ 2 – 12 uur slaap

Het is heel belangrijk om je papegaai het hele jaar door dagelijks 12 uur ononderbroken te laten slapen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je vogel zich niet slecht gedraagt ​​door slaapgebrek, maar helpt ook de hormonen af ​​te zwakken. Door variatie in daglichtcycli bij seizoenswisselingen, kun je zo de ongewenste gevolgen van een hormonale papegaai grotendeels verminderen. Veel bijten, territoriale agressie, buitensporige voorkeur voor specifieke mensen en onvoorspelbare stemmingswisselingen kunnen worden beperkt door het lichtschema te beheren.

Je kunt de kooi bedekken met een zwart laken wanneer het tijd is voor de papegaai om in slaap te vallen, totdat het tijd is om wakker te worden. Wanneer je een aparte vogelkamer hebt, kun je de verlichting van de vogelkamer op een timer zetten zodat deze automatisch aan en uit gaat om het slaapschema van de vogel te helpen regelen. Verduisteringsgordijnen of luiken helpen ook om de zon buiten te houden wanneer de natuurlijke daglichtperiode langer is dan 12 uur.

№ 3 – Zorg voor een javaboom of andere boomstandaard

Een andere mooie manier om het gedrag van je papegaai te verbeteren of behouden, is om een ​​boomstandaard (zoals een javaboom) of vogelspeeltuin te hebben – niet direct naast je kooi. Je ziet zeer vaak dat mensen voor hun papegaai boven op de kooi een speeltuin monteren. Dit kan ongewenst gedrag kweken. Papegaaien zijn meestal territoriaal en bovenop de kooi wordt dat gedrag alleen maar versterkt. Met een hoge kooi is het moeilijk om bij je papegaai te komen, dus hij gaat naar de nog hogere uiteinden van de kooi wanneer je achter hem aankomt, en dat maakt het alleen maar erger. Bied hem, in plaats daarvan, een speelstandje of javaboom op redelijk grote afstand van zijn kooi. Zo komt hij op neutraal terrein en kun je jullie band versterken.

Het is belangrijk om een ​​uitgebreide, uitdagende en beklimbare boomstandaard te hebben met de mogelijkheid om speelgoed op te hangen. Een eenvoudige trainingsstok of tafelstok is niet geschikt voor dit specifieke doel. Eenvoudige zitstokken zijn geweldig voor het doel van trainingen of interactie met de papegaai. Als je de papegaai echter zichzelf langer bezig wilt laten houden, is een complete boom met speeltuintje vereist.

Javaboom voor papegaaien
Javaboom voor papegaaien, te koop bij o.a. Bol.com. Ze zijn er in diverse maten.

Een ​​kale boom voldoet dus niet. Net als bij punt 1: meer speelgoed! Rust de boomstandaard uit met speelgoed, touwen, schommels, foerageermogelijkheden en gewoon zoveel mogelijk dingen om te doen. Rijkgevulde voerbakjes zijn hierbij niet per se nodig. Het gaat om activiteit, speelsheid en interactie.

№ 4 – Verrijk zijn leven met verschillende soorten voedsel

Houd je papegaai bezig met een interessantere variëteit aan voedingsmiddelen. Mix dingen en houd het leuk. Dit wil niet zeggen dat je papegaai ongezond moet eten. Het is heel belangrijk dat je een gezond basisvoedsel vaststelt voor het welzijn van je papegaai. Ongeveer 50-80% van het dieet zal voor voedingsdoeleinden zijn. Echter, voor de rest van de dagelijkse inname van je vogel, zal het bieden van alternatief, leuk en interessant voedsel hun gedrag ook verbeteren.

In plaats van je vogel gewoon altijd zijn favoriete traktaties te geven, zal het verkennen van nieuw onbekend voedsel ook stimulerend werken voor gedragsverbetering! De papegaai zal drukker bezig worden gehouden door de verschillende voedingsmiddelen te bekijken, plukken en kiezen, beslissen wat hij wel en niet lekker vindt. En de meest favoriete traktaties kun je apart houden voor de trainingsmomenten, dan weet je zeker dat je hem of haar blij maakt met de beloning.

Ontdek de verscheidenheid van natuurlijk fruit, groenten, noten en zaden voor je vogel. Niet de typische zaden, die je in een mix uit een vogelzaak ziet, maar compleet andere dingen. Lijnzaad, quinoa, zoete aardappel, papaya en andere exotische dingen. Op een gegeven moment kun je zelf een mix maken. Als je de dagelijkse palletmix van je papegaai uitbreidt met allerlei gezonde zaden, zal je vogel meer betrokken en positief zijn.

№ 5 – Clicker training voor papegaaien

Clickertraining opnemen in je dagelijkse routine met je papegaai, kan het gedrag van je papegaai aanzienlijk verbeteren! Ten eerste, en het meest voor de hand liggend, kun je de zogenaamde clickertraining gebruiken om essentiële vaardigheden met je papegaai te oefenen, zoals bijvoorbeeld op- en afstappen. De voordelen gaan echter veel verder dan alleen de basis. Terwijl je je papegaai steeds meer dingen leert, zul je onbewust de meer fundamentele zaken tot een tweede natuur maken.

Wanneer een papegaai zich concentreert op het potten van een basketbal of het sorteren van kleuren, merkt hij niet eens de nabijheid tot handen of de opstapjes die hij doet terwijl hij zich op een doel concentreert. Dit zorgt voor een veel hoger en meer automatisch niveau van goed gedrag. Een dagelijkse trainingsgewoonte helpt niet alleen bij het opbouwen van een relatie, maar helpt de vogel ook om op een productieve manier energie te verbranden. In plaats van te schreeuwen, overdreven opgejaagd te worden en te bijten, of destructief te worden, laat je de vogel door dagelijks te trainen energie op een nuttige in plaats van schadelijke manier verbruiken! Een win-win situatie dus. De papegaai leert goed gedrag aan en is minder geneigd na afloop terug te vallen in slecht gedrag, omdat hij rustiger en ontspannen is na de training!

Behandel training als een noodzakelijk onderdeel van je dagelijkse verzorging van je papegaai. Net zoals het belangrijk is om voedsel en water te verwisselen, kan training worden gezien als een net zo eenvoudig, snel en essentieel onderdeel van papegaaienverzorging! Slechts een paar minuten gerichte training per dag is voldoende om het gedrag van je papegaai zowel direct als indirect voor het leven te verbeteren!

Dit waren 5 eenvoudige zaken die je zelf direct kunt doen om het gedrag van je papegaai te verbeteren! Natuurlijk is het totale spectrum veel breder, maar deze 5 tips zijn een goed begin. Ik hoop dat dit advies je kan helpen.